ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμία παράβαση νόμου για ανάπαυση εργαζομένων

17 Φεβρουαρίου 2023, 12:03

images

Καμία καταγγελία για παράβαση του νόμου περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία δεν έχει δεχθεί το υπουργείο εργασίας την περίοδο 2020-2022, που να αφορά τα διαλείμματα και την παροχή κατάλληλου χώρου ανάπαυσης με καθίσματα στους εργαζομένους.

Σε απάντηση προς το βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Κουκουμά, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει ότι κατά τις επιθεωρήσεις των εκστρατειών του 2020-2022 δεν διαπιστώθηκε παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, αφού υπήρχαν οι προβλεπόμενες διευθετήσεις και τα οργανωτικά μέτρα, όπως η εναλλαγή του είδους της εργασίας, τα διαλείμματα και η παροχή κατάλληλου χώρου ανάπαυσης με καθίσματα.

Αναφέρει ακόμη ότι οι καταγγελίες, ως επί το πλείστον είναι ανώνυμες και αφορούν προβλήματα λόγω ορθοστασίας κατά την εργασία που λαμβάνονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με μικρή συχνότητα, δηλαδή σχεδόν μια καταγγελία κάθε 2-3 χρόνια.

Επίσης, η τελευταία καταγγελία που έγινε εκ μέρους συντεχνίας για θέματα ορθοστασίας κατά την εργασία, έγινε το 2019, ενώ όλες οι καταγγελίες διερευνήθηκαν και δόθηκαν οι κατάλληλες συστάσεις στους εργοδότες.

Όσον αφορά τα προβλήματα λόγω ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο κ. Κούσιος σημειώνει ότι «τα μυοσκελετικά προβλήματα που προέρχονται από την ορθοστασία αποτελούν μία μορφή κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή καθισμάτων, καθώς και άλλα οργανωτικά μέτρα, όπως η εναλλαγή του είδους εργασίας ή διακοπή της εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και παροχή χώρου ανάπαυσης με καθίσματα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου, «όπου οποιοδήποτε πρόσωπο στην εργασία έχει κατά τη διάρκεια της απασχόλησης του εύλογη δυνατότητα να κάθεται χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς η εργασία του, πρέπει να παρέχονται και συντηρούνται για χρήση κατάλληλα καθίσματα που να το διευκολύνουν να εκμεταλλεύεται αυτές τις δυνατότητες».

Διευκρινίσεις στον νόμο για ασφάλεια εργαζομένων

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, το άρθρο 13 του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου προνοεί ότι «κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία στην εργασία όλων των εργοδοτουμένων του».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «κάθε εργοδότης είναι υπεύθυνος για την παροχή και διατήρηση εγκαταστάσεων, συστημάτων και μεθόδων εργασίας, τα οποία να είναι ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία».

Στην απάντηση του αναφέρει ότι η συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις επιτυγχάνεται, κυρίως, μέσω της γραπτής εκτίμησης των κινδύνων κατά την εργασία, την οποία πρέπει να ετοιμάζει και διαθέτει ο εργοδότης. Σε αυτήν καθορίζονται προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία κάθε εργαζόμενου.

Σημειώνεται ότι, παρόλο που η σύμβαση αρ. 120 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 1964 δεν έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι διατάξεις της δεν εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας στην Κύπρο, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όπως αναφέρεται πιο πάνω, κρίνεται επαρκές για κάλυψη του θέματος που εγείρεται.

Ακόμη, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του, διεξάγει επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας, στους οποίους μπορεί να προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως είναι τα εμπορικά υποστατικά, οι φούρνοι, οι φρουταρίες, οι υπεραγορές και τα καταστήματα ένδυσης.

Επιπλέον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως ο Εθνικός Εστιακός Πόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Οργανισμού για διάχυση της πληροφόρησης για τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στους εργοδότες, στα εργοδοτούμενα πρόσωπα και στους αυτοεργοδοτούμενους.

Η έκθεση του ΕU OSHA με τίτλο «Prolonged constrained standing at work: Health effects and good practice advice», έτους 2021, σχετικά με την παρατεταμένη ορθοστασία των εργοδοτουμένων, λήφθηκε υπόψη από την Ομάδα Εργασίας ΕΜΕΧ της Επιτροπής των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SLIC).

Ως εκ τούτου, στη σχετική Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Επιθεώρησης για την Πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων στους Χώρους Εργασίας, οι αρμόδιοι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν έλεγχο, μεταξύ άλλων, για τεκμηρίωση της επιβαλλόμενης γραπτής εκτίμησης των κινδύνων και τη λήψη μέτρων από τους εργοδότες για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων σε εργοδοτούμενα πρόσωπα, περιλαμβανομένων των άβολων στάσεων του σώματος (ορθοστασία, κάμψη, επαναλαμβανόμενες κινήσεις).

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συμμετείχε ενεργά στην εν λόγω εκστρατεία, τα αποτελέσματα της οποίας αξιολογούνται και θα ανακοινωθούν από τον ΕU OSHA σε εύθετο χρόνο.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας και για κατάλληλη ενημέρωση κάθε εργοδότη/αυτοεργοδοτούμενου προσώπου, καθώς και για υποβοήθηση της συμμόρφωσης τους με τη νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, διανεμήθηκε κατά τις επιθεωρήσεις συνοπτικός οδηγός με τίτλο «Πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων μέσω των διαδικασιών που εφαρμόζεται για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία», ενώ στην ιστοσελίδα του Τμήματος αναρτήθηκε σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Επιπρόσθετα, το άρθρο 5 του περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου προνοεί, μεταξύ άλλων, ότι όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, ο εργαζόμενος δικαιούται σε διάλειμμα συνεχούς περιόδου τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά το οποίο δικαιούται να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Στον προαναφερόμενο νόμο, εντούτοις, δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ορθοστασίας ή σε ανακουφιστικά μέτρα.

Τέλος, οι τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος στο οποίο δικαιούται ο εργαζόμενος, περιλαμβανομένης της διάρκειάς του και των όρων υπό τους οποίους παρέχεται, εφόσον δε ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή από την κείμενη νομοθεσία, καθορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα