ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμία ανησυχία από συμπτώματα long covid στα παιδιά

05 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων long covid σε παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό.  

Ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, μιλώντας στο YgeiaWatch διαβεβαίωσε ότι δεν παρουσιάστηκαν περιστατικά με συμπτώματα long covid σε παιδιά που νόσησαν με κορωνοϊό.

Παρόλα αυτά δήλωσε ότι εάν κάποιο παιδί παρουσιάσει τέτοια συμπτώματα όπως,  κούραση, αλλαγή διάθεσης, πρόβλημα στη μνήμη, πρόβλημα συγκέντρωσης κλπ., θα τα ξεπεράσουν με το πέρασμα του χρόνου.

«Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 10 παιδιά με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Υπάρχει αύξηση του αριθμού, αλλά κανένα παιδί δεν είναι διασωληνωμένο», σημείωσε ο Δρ Ηλία, προσθέτοντας ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί περίπου πάνω από 350 παιδιά με Covid-19.

Ο Δρ  Αδάμος Χατζηπαναγής, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι κάποια παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα long covid, ωστόσο, όπως είπε,  δεν εμπνέουν οποιαδήποτε σοβαρή ανησυχία.

Σημείωσε  ότι νοσηλεύονται κάποια παιδιά με κορωνοϊό στο ΓΝ Λάρνακας, τα περισσότερα περιστατικά όμως, αποτείνονται στο Μακάρειο Νοσοκομείo.

Βρέφη και νήπια με long covid

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2022 στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health, παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, περιλαμβανομένων βρεφών και νήπιων, παρουσίασαν συμπτώματα long covid.

 Συγκεκριμένα, η έρευνα περιλάμβανε 44.000 παιδιά στη Δανία, ηλικίας μέχρι 14 ετών, από τα οποία 11.000 είχαν βρεθεί θετικά στον Covid-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Στα συμπτώματα long covid  περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, οι εναλλαγές της διάθεσης, τα προβλήματα στο στομάχι και η κόπωση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παιδιά ηλικίας μέχρι και τριών ετών παρουσίασαν απότομες αλλαγές στη διάθεση, εξανθήματα και πόνο στο στομάχι, ενώ παιδιά ηλικίας 4-11 ετών παρουσίασαν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Προστίθεται ότι για τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών τα συμπτώματα long covid που παρουσίασαν αφορούσαν πρόβλημα στη συγκέντρωση και τη μνήμη, απότομες αλλαγές διάθεσης και κούραση.

Σε μία άλλη μελέτη του 2021 με τίτλο «Προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με το μακροχρόνιο COVID σε παιδιά», που δημοσιεύθηκε στο medRxiv, αναφέρεται ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά μεταξύ 6 και 16 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Σχετικά Άρθρα