ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάλεσμα στον ΟΑΥ για κόστος ατυχημάτων- Πόσο βαραίνουν το ΓεΣΥ

22 Ιανουαρίου 2024, 11:22

images

Το κόστος που επωμίστηκε το ταμείο του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα για περίθαλψη ατόμων που ενεπλάκησαν σε εργατικά και αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ζήτησαν σήμερα οι βουλευτές της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής, συζητήθηκε η διαδικασία κάλυψης του νομικού κενού, που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του ΓεΣΥ με νοσήλια που θα έπρεπε να καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτουν το κόστος μόνο εφόσον ο πλάτης επιλέξει ιδιωτικό νοσηλευτήριο που δεν είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ.

Κατά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, το κόστος νοσηλείας μετά από τυχόν αυτοκινητιστικό ατύχημα, αντί να επιβαρύνει την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που φέρει την ευθύνη, επιβαρύνει το ΓεΣΥ, εφόσον ο πάσχων καλύπτεται από το Σύστημα.

Διαβουλεύσεις με ασφαλιστικές

Όπως ανέφερε o Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, Άγγελος Τρόπης, ο οργανισμός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες για εξεύρεση του τρόπου αποζημίωσης.

«Κάναμε κάποιες επαφές. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε λύση. Είμαστε στο στάδιο που ολοκληρώνουμε τους υπολογισμούς μας για το ποσό που πρέπει να επιστραφεί», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρόπης, ο τρόπος αποζημίωσης προς τον ΟΑΥ πρέπει να είναι βασισμένος σε πραγματικά δεδομένα, να είναι δηλαδή ένας πρακτικός υπολογισμός.

«Το επόμενο διάστημα θα μοιραστούμε τους υπολογισμούς μας και θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος που προτάθηκε από τον ΟΑΥ στον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) είναι να γίνει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ώστε να καταβάλλεται εφάπαξ ποσό αποζημίωσης ως αντιστάθμισμα με σκοπό να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για διεκδίκηση ποσών για κάθε περίπτωση ατυχήματος ξεχωριστά.

Ο Ανδρέας Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, συμφώνησε με την παροχή εφάπαξ ποσού προς τον ΟΑΥ αφού όπως είπεν το να προσκομίζεται η κάθε απαίτηση ξεχωριστά, δεν θα είναι πρακτικό.

«Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς για να γίνει αυτό», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε το κενό που υπάρχει στον έλεγχο αν οι εργοδότες παρέχουν υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη για υπαλλήλους.

Σημείωσε ότι κάτω από τους μισούς είναι ασφαλισμένοι για εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρακτική δυσκολία στον έλεγχο.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί σε δύο μήνες, αφού προσκομιστούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τον ΣΑΕΚ.

Tέλος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) περίπου 1500-2000 κλήσεις μηνιαίως, γίνονται για αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, με το κόστος να ανέρχεται σε Є40 χιλ. τον μήνα .

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα