ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλαθόσφαιρα: Μνημόνιο με δράσεις κατά στερεοτύπων

05 Μαΐου 2023, 12:02

images

Μνημόνιο συναντίληψης υπέγραψαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) Ανδρέας Μουζουρίδης και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, μέσω του οποίου εντατικοποιούνται οι δράσεις, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Η υπογραφή έγινε το πρωί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Ολυμπιακό Μέγαρο, παρουσία και της ΥΠΑΝ Αθηνάς Μιχαηλίδου, της Επιτρόπου Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, βουλευτών και άλλων επισήμων.

Η Επίτροπος Τζόζη Χριστοδούλου στον δικό της χαιρετισμό είπε πως οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επηρεάζουν τη ζωή των κοριτσιών, τις κάνουν να συμβιβάζονται με λιγότερα και επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους. Τόνισε ότι μέσα από ενέργειες και σωστή επιμόρφωση το Γραφείο της προωθεί την ισότητα και στον αθλητισμό και το μνημόνιο συναντίληψης είναι το μέσο προς εντατικοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αποκλεισμό της ομάδας μπάσκετ των κοριτσιών κάτω των 16 , η οποία τελικά αποφεύχθηκε λόγω παρεμβάσεων και είπε ότι αυτό ήταν ένα crash test για το τι περιμένει τα κορίτσια στην κοινωνία κάτι όμως που θα πρέπει να αρχίσει να αλλάζει. Είπε ότι όλοι έχουμε ευθύνη για ολιστικές, στοχευμένες και οριζόντιες δράσεις και ότι το γραφείο της συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι εκεί και όπου παρατηρούνται φαινόμενα ανισότητας , το Γραφείο της θα παρεμβαίνει με διορθωτικές πράξεις.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για την ισότητα , την ισονομία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ, Ανδρέας Μουζουρίδης, είπε στον χαιρετισμό του πως ο αθλητισμός δεν πρέπει να επιτρέπει διακρίσεις και πρέπει να προάγει και να εξαίρει την ατομική και ομαδική προσπάθεια των αθλητών και αθλητριών, διαβεβαιώνοντας ότι η ΚΟΚ έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την ισότητα των φύλων, την δίκαιη αντιμετώπιση και δίνει δέουσα σημασία στην γυναικεία καλαθοσφαίριση.

Ανέφερε ότι η συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας είναι επίσης προτεραιότητα και μαζί προγραμματίζονται διάφορες ενέργειες και δράσεις εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μουζουρίδης είπε επίσης ότι οι ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό είναι συνειδητή επιλογή και η ΚΟΚ πρώτη παραδέκτηκε το ακούσιο λάθος της για αποκλεισμό από ευρωπαϊκή διοργάνωση κάτω των 16 της ομάδας κοριτσιών και το διόρθωσε.

Επεσήμανε ότι με το μνημόνιο ανοίγει μια νέα εποχή για την καλαθόσφαιρα και έκανε ειδική αναφορά στην διοργάνωση του ευρωμπάσκετ το 2025 από την Κύπρο που θα βάλει την χώρα μας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη και αποτελεί τεράστιο στοίχημα για όλους τους φορείς.

Η ΥΠΑΝ Αθηνά Μιχαηλίδου στο δικό της χαιρετισμό τόνισε ότι η πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης , προωθεί την ισότητα και καταδικάζει περιστατικά έμφυλων διακρίσεων.

Είπε ότι η ισονομία και η ισότητα στον αθλητισμό και στο σχολείο είναι σημαντικά στοιχεία και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι στο ΥΠΑΝ λειτουργεί διατμηματική επιτροπή για την ισότητα και γίνονται δράσεις με στόχο την πρόληψη, διαχείριση και σωστή αντιμετώπιση περιστατικών ανισότητας και σχολικού εκφοβισμού. Επίσης υπάρχει αντιρατσιστική πολιτική και οι εκπαιδεθτικοί επιμορφώνονται συχνά για θέματα ανισοτήτων και ρατσισμού.

Η ΥΠΑΝ σημείωσε ότι η αφετηρία για να μην υπάρχουν έμφυλα στερεότυπα ξεκινά από την οικογένεια αλλά εδραιώνεται στο σχολείο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του ΚΟΑ, Κάλλη Χατζηιωσήφ, είπε ότι η Επιτροπή έθεσε ως βασική της φιλοσοφία για καλλιέργεια αθλητικής κουλτούρας την αντιμετώπιση της γυναίκας με βάση τις ατομικές της αξίες, την καταξίωσή της αξιοκρατικά, την παιδεία και τις αρετές της.

Ανέφερε ότι είναι πενιχρή η εκπροσώπηση της γυναίκας στα αθλητικά γίγνεσθαι ανά το παγκόσμιο και στην Κύπρο, ωστόσο στη χώρα μας καταγράφεται ανοδική πορεία στη συμμετοχή των γυναικών στον αγωνιστικό αθλητισμό.

Η κ. Χατζηιωσήφ είπε πως η Επιτροπή Ισότητας του ΚΟΑ ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική και πρακτικές για προώθηση της ισότητας στον αθλητισμό και θα συνεχίσει τις δράσεις και τις εκστρατείες της.

Mετά την υπογραφή του μνημονίου η Πρόεδρος της γυναικείας ομάδας καλαθόσφαιρας Πέτρα Όρλοβιτς χάρισε στην ΥΠΑΝ και στην Επίτροπο Ισότητας από μια μπάλα μπάσκετ και φανέλες με το όνομά τους.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου τόσο η Υπουργός όσο και η Επίτροπος είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με το άθλημα της καλαθόσφαιρας.
Σχετικά Άρθρα