ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Κούσιος: Η Κύπρος συμβαδίζει με ΕΕ στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία

27 Οκτωβρίου 2022, 20:11

images

Η Κύπρος συνεχίζει να συμβαδίζει με τις πολιτικές της ΕΕ σε όλα τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας με την εναρμόνιση των νομοθεσιών, τις εκστρατείες διαφώτισης και επιθεωρήσεις, καθώς και άλλες πρακτικές και δράσεις που στοχεύουν συλλογικά στη βελτίωση των επιπέδων προστασίας της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι μεταξύ 2013 και 2021, ο αριθμός των ατυχημάτων παρουσίασε μείωση της τάξης του 6,8% και ο Δείκτης Συχνότητας Ατυχημάτων παρουσίασε μείωση της τάξης του 24,3%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, μιλώντας στην τελετή λήξης της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας 2022, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η φετινή τελετή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας 2020 - 2022 με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – Μειώστε την Καταπόνηση». Μιας εκστρατείας που στόχευε στην πρόληψη και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τις Μυοσκελετικές Παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία.

Είπε ότι οι Μυοσκελετικές Παθήσεις επηρεάζουν τους εργαζόμενους σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και παρά τη θέσπιση νομοθεσιών, οδηγιών, στρατηγικών και πολιτικών για την πρόληψη και διαχείρισή τους, παραμένουν το συνηθέστερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έκτης ευρωπαϊκής έρευνας για τις συνθήκες εργασίας του 2019, περίπου τρεις στους πέντε εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι πάσχουν από Μυοσκελετικές Παθήσεις.

Δυστυχώς, συνέχισε, οι Μυοσκελετικές Παθήσεις παραμένουν μια από τις συνηθέστερες αιτίες απουσίας από την εργασία με αναρρωτική άδεια, μείωσης της ικανότητας για εργασία και πρόωρης συνταξιοδότησης κι αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος που επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους εργοδότες, τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και την ευρύτερη κοινωνία και οικονομία.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στη νέα Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021 – 2027 που είναι βασισμένη στο ίδιο Στρατηγικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται σαφής αναφορά πρώτον, στη βελτίωση της καταγραφής, της παρακολούθησης και της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των Μυοσκελετικών Παθήσεων και δεύτερον, στην προώθηση Πολιτικής σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας για όλες τις ηλικίες, με σκοπό να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

«Η Στρατηγική έχει υπογραφεί από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους στην Κύπρο και λαμβάνοντας υπόψη την άριστη διαχρονική μας συνεργασία, είμαι σίγουρος ότι μέσα από τον διάλογο και τις συντονισμένες ενέργειες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στοχεύοντας στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο», είπε ο κ. Κούσιος.

«Ως αποτέλεσμα άλλωστε της διαχρονικής μας συνεργασίας και των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2013 – 2021, ο αριθμός των ατυχημάτων παρουσίασε μείωση της τάξης του 6,8% και ο Δείκτης Συχνότητας Ατυχημάτων παρουσίασε μείωση της τάξης του 24,3%», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα