ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισπανία: Η Αριστερά θέλει να εγγραφεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση

07 Μαρτίου 2024, 05:46

images

Το κόμμα Sumar της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο εταίρος των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση της Ισπανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως έκανε τη Δευτέρα η Γαλλία.

«Προτείνουμε σήμερα να εισάγουμε στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην εθελούσια διακοπή της κύησης» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ η ηγέτιδα του κόμματος Γιολάντα Ντίαθ, η υπουργός Εργασίας και υπ’ αριθμόν 3 στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Γαλλία και οι γυναίκες της έδειξαν ότι είναι εφικτή και αναγκαία η πρόοδος (…) Είναι καιρός να εγγυηθούμε πλήρως τα δικαιώματα όλων των γυναικών», πρόσθεσε το κόμμα, δύο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, στις 8 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η εκπρόσωπος του Sumar Αΐνα Βιδάλ εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα να τεθεί αυτό το θέμα. «Σήμερα, προσκαλούμε όλα τα πολιτικά σχήματα με τα οποία έχουν ήδη συζητήσει, να ξεκινήσουμε τον κοινωνικό διάλογο», πρόσθεσε.

Η Γαλλία έγινε τη Δευτέρα η πρώτη χώρα που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση. Βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση αυτήν, στην κοινή συνεδρίασή τους στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. «Η μη ιατρική άμβλωση είναι ένας από τους κυριότερους λόγους μητρικής θνησιμότητας» υπενθύμισε ο τελευταίος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προστατεύεται «η πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις».

Σχετικά Άρθρα