ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ικανοποίηση αιτημάτων τους ζητούν οι ναυαγοσώστες

20 Οκτωβρίου 2023, 12:04

images

Σαφή δέσμευση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, ζητεί το Κλαδικό Συμβούλιο Ναυαγοσωστών της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, το οποίο την Παρασκευή είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση του διαμηνύει ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί και προειδοποιεί πως αν δεν έχει «ουσιαστική» πρόοδο εντός του επόμενου μήνα, θα αναγκαστεί να κλιμακώσει τα μέτρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκαν εκτενώς τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες στην Κύπρο σήμερα, τα οποία προκύπτουν, σημειώνουν, κυρίως, από τη σοβαρή υποστελέχωση.

Αιτήματα που έθεσαν στο Υπουργείο, είναι μεταξύ άλλων ο τερματισμός της «παράνομης» πρακτικής του τερματισμού των συμβάσεων αορίστου χρόνου και την ανανέωσή τους κάθε χρόνο, ωσάν να είναι ορισμένου χρόνου και η μετατροπή των ναυαγοσωστών ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου αμέσως μετά τη συμπλήρωση 30 μηνών απασχόλησης.

Σημειώνουν ότι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κινήτρων και καλύτερων συνθηκών εργασίας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης.

Ζητούν τον διορισμό κατάλληλων και έμπειρων επιστατών για την οργάνωση, διαχείριση του προσωπικού, την ασφάλεια των λουομένων και την αποτελεσματικότητα των διασώσεων και επαρκή χρηματοδότηση για την προμήθεια και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Αναφέρουν ότι η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και των Επαρχιακών Διοικήσεως με τους Ναυαγοσώστες σε θέματα οργάνωσης και ασφάλειας των παραλιών θα ωφελήσει σημαντικά, δεδομένης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους.

Άλλο αίτημα είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών, όπως καθορίζεται στο Σχέδιο ΣΑΛΑΜΙΣ, στα πρότυπα άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, που όπως αναφέρουν, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών φάνηκε να αναγνωρίζει το πρόβλημα σοβαρής υποστελέχωσης  και δεσμεύτηκε να δώσει σύντομα λύσεις. Το Κλαδικό μας θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να πιέζει για τα δίκαια αιτήματά μας, προς όφελος της ασφάλειας των λουομένων και της αξιοπρέπειας των Ναυαγοσωστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα