ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια: Παίρνουν χρήματα… και μετά στέλνουν ασθενείς στα δημόσια

27 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Αναφορές για μη πλήρη εξυπηρέτηση ασθενών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια και παραπομπή τους στα δημόσια νοσηλευτήρια , έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Την ίδια ώρα, όπως ακούστηκε, τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα προχωρούν σε διενέργεια μεγάλου αριθμού εξετάσεων στους ασθένειες με σκοπό να αποζημιωθούν από τον  Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και στη συνέχεια παραπέμπουν τα περιστατικά για νοσηλεία στο δημόσιο τομέα, με τον ΟΚΥπΥ να καταγγέλλει ότι η δική του αποζημίωση για την περίθαλψη των περιστατικών να είναι, όπως χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε «ψίχουλα».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλής, ο Οργανισμός δέχεται τις παραπομπές από τον ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό που ζητά από τον ΟΑΥ είναι η αποζημίωση να πραγματοποιείται δίκαια.

«Ζητάμε να πληρωνόμαστε όσα πραγματικά πρέπει να πληρωνόμαστε γι’ αυτές τις παραπομπές. Σε πολλές περιπτώσεις για παράδειγμα για χρόνιους ασθενείς δεν πληρωνόμαστε», τόνισε. `

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αυτή τη στιγμή όταν ένα περαστικό αξιολογείται από τον ιδιωτικό τομέα ως σοβαρό ή μακροχρόνιας θεραπείας , παραπέμπεται στο δημόσιο νοσοκομείο.

 «Το ιδιωτικό νοσηλευτήριο δεν το νοσηλεύει ενώ έχει τμήμα να το νοσηλεύσει. Αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας από ένα σημείο και μετά ξεπερνά τους αριθμούς τους οποίους θα πρέπει να νοσηλεύσει, με αποτέλεσμα αντί να αμείβεται να υπαμείβεται. Αντί αυτή τη στιγμή να επιβραβεύεται ο δημόσιος τομέας για τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει, από ένα σημείο και μετά τιμωρείται», υπέδειξε.

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων για περιστατικά όπου ιδιωτικά νοσηλευτήρια αρνούνται να νοσηλεύσουν ασθενείς παραπέμποντάς τους στον δημόσιο τομέα, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Ευθύμιο Δίπλαρο, να προσθέτει ότι και ο ίδιος έγινε δέκτης παραπόνων για το ίδιο ζήτημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα του ζητήθηκε σε πέντε περιπτώσεις να μεσολαβήσει γιατί δεν κρατούσαν τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν κρεβάτια για να τους νοσηλεύσουν.

Περαιτέρω, οι βουλευτές ανέφεραν ότι θα ζητήσουν στοιχεία για τα πόσα περιστατικά μακροχρόνιας νοσηλείας περιθάλπονται στα ιδιωτικά και πόσα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κρατούν ένα ασθενή μέσα, κάνουν όλες τις εξετάσεις, παίρνουν αποζημίωση πληρώνονται τα ιδιωτικά και μετά στέλνουν τα περιστατικά στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Επιπλέον, όπως ακούστηκε, το ίδιο συμβαίνει και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, όπου μετά τη διενέργεια εξετάσεων και χρεώνοντας το Σύστημα, οι ασθένειες παραπέμπονται σε ΤΑΕΠ δημόσιων νοσηλευτηρίων.

 «Όσον αφορά το θέμα των ΤΑΕΠ, ζητήσαμε όπως όταν κάποιος ασθενής καταλήγει στο δημόσιο νοσηλευτήριο, θα πρέπει ο τελικός αποδέκτης του περιστατικού να πληρώνεται και όχι ο πρώτος, αυτός δηλαδή που πραγματικά νοσηλεύει και περιθάλπει το περιστατικό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα