ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς ψήφιση ο προϋπολογισμός ΟΚΥπΥ - Απαντήσεις στη βουλή

26 Φεβρουαρίου 2024, 15:04

images

Προς ψήφιση οδηγείται την Πέμπτη ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, όπου οι εκπρόσωποι του Οργανισμού παρέδωσαν γραπτώς τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που υπέβαλαν οι βουλευτές.

Σε γραπτή απάντηση του ΟΚΥπΥ σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Πάζαρου, για το ότι μεγάλος αριθμός ιατρών παραιτείται από τον Οργανισμό για να ενταχθούν ως ιδιώτες ιατροί στο Γενικό Συστήμα Υγείας (ΓεΣΥ), σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι απολαβές των Ιατρών που εργάζονται στον ΟΚΥπΥ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός δεν υστερούν από τις απολαβές συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν και επιπρόσθετα έξοδα, όπως η ενοικίαση γραφείου, αγορά εξοπλισμού και αναλωσίμων και η εργοδότηση γραφέα ή/και νοσηλευτή.

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο  ΟΚΥπΥ, πέραν από το βασικό μισθό, ο οργανισμός δίδει και συνταξιοδοτικά ωφελήματα, οικονομικά κίνητρα (οριζόντιο και κάθετο κίνητρο), εφημερίες και απογευματινή εργασία, όπου οι απολαβές κρίνονται αρκετά ελκυστικές.

Αυξάνονται τα έσοδα ΟΚΥπΥ

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα  οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε ο Οργανισμός μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ ανά νοσηλευτήριο, από την μέρα ανάληψης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ, διαφαίνεται ότι τα έσοδα έχουν αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα τα έσοδα το έτος 2019 ήταν €272 εκατ. και το 2023 έχουν φτάσει τα €478 εκατ.

Μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ

 

 
2019
2020
2021
2022
2023
Έσοδα - € εκ
272.04
313.34
459.36
460.16
478.18
 
 
 
 
 
 

 

Η απάντηση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποίησε τον κ. Σαββίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αρκεί το να παρουσιαστούν μόνο τα έσοδα αλλά και τα έξοδα του κάθε νοσηλευτηρίου.

Κάλεσμα ΟΚΥπΥ για κλειστή συνεδρία

Από την πλευρά του, ο  Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Ρομπέρτο Καραχάννας,  ανέφερε ότι παράκληση του Οργανισμού είναι αφού ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο, να παρουσιαστεί σε κλειστή συνεδρία μαζί με όλα τα οικονομικά αποτελέσματα των νοσηλευτηρίων.

«Είμαστε ένας οργανισμός που ενταχθήκαμε στο ΓεΣΥ. Σημαίνει ότι ανταγωνιζόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε οι μόνοι πάροχοι μέσα στο Σύστημα που δηλώνουμε όλα τα στοιχεία και θεωρούμε ότι αυτό αγγίζει και θέματα ανταγωνισμού», τόνισε.

Σχέδιο δράσης ΟΚΥπΥ

Σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης του  ΟΚΥπΥ στάληκε στο Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την μεγιστοποίηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του αιτήματος του Οργανισμού για επέκταση της κρατικής χορηγίας, θα υπογραφεί από όλα τα μέρη, θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα παρακολουθείται / αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από Ειδική Επιτροπή.


Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός, η νέα συμφωνία με τον ΟΑΥ που αφορά την κατηγοριοποίηση των νοσηλευτηρίων και την τιμή μονάδας για αποζημίωση και έγινε υπό διαμαρτυρία , επιφέρει μείωση των εσόδων του Οργανισμού κατά €30 εκ. περίπου.

Όπως υπογραμμίζουν, για τη διασφάλιση των εσόδων, παρόλη τη μείωση της τιμής μονάδας για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ο Οργανισμός, τεκμηριώνοντας τις δαπάνες του, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίων με τον ΟΑΥ για τις προσφερόμενες μοναδικές / παγκύπριες υπηρεσίες (Μονάδα Εγκαυμάτων, Κέντρο Τραύματος, Μεταμοσχευτική Κλινική, Θαλασσαιμία, Κέντρο αποκατάστασης νωτιαιομυελικών κακώσεων κ.ά) και τις  Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Νοσοκομείο Τροόδους, Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, αγροτικά και απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας), ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η ισότιμη προσβασιμότητα όλων των ασθενών σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Επίσης, ο Οργανισμός συμφώνησε με το Υπουργείο Υγείας την αποζημίωση για Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, καθώς και με άλλα Υπουργεία για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, όπως είναι οι φυλακές, ειδικά σχολεία, η Εθνική Φρουρά και οι αιτητές ασύλου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα