ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατροί δημοσίου: Κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα από ΕΥ

08 Μαρτίου 2024, 16:07

images

Τις δικές τους απαντήσεις στα όσα αρνητικά καταγράφονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Νοσοκομείο Λευκωσίας, δίνουν οι κυβερνητικοί γιατροί μέσω υπομνήματος που κατέθεσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατηγορώντας την Υπηρεσία για κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι), υπογραμμίζει στο υπόμνημα ότι το πλεόνασμα των 12 εκατ. στον προϋπολογισμό του Γ.Ν Λευκωσίας , το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών του Γ. Ν. Λευκωσίας, καταδεικνύει ότι οι όποιες αμοιβές δόθηκαν υπό μορφή αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία ή κίνητρα, προφανώς απέδωσαν.

«Τα έσοδα του νοσοκομείου παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με το 2021 και κακεντρεχώς γίνεται σύγκριση με δήθεν ανταγωνιστικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας που είχαν μεγαλύτερη αύξηση, όταν ο ανταγωνισμός είναι μόνο κατ΄ ευφημισμό, καθώς το νοσοκομείο Λευκωσίας δεν επιλέγει περιστατικά, αλλά δέχεται υποχρεωτικά ότι διώχνουν τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, όπως επίσης και όλα τα περιστατικά τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα στο ΓεΣΥ», προσθέτουν.

Σε ότι αφορά τη μείωση της επισκεψιμότητας στο Γ.Ν Λευκωσίας, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι απαντά ότι ήταν καθόλα αναμενόμενη λόγω της εισαγωγής του ΓΕΣΥ και τονίζει ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις εκ μέρους της Συντεχνίας οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Επιπλέον η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι θέτει το ερώτημα για το ποιο είναι το επίπεδο επισκεψιμότητας που προβλέπεται για τα Δημόσια Νοσηλευτήρια γενικά και το Γ. Ν. Λευκωσίας ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την στελέχωση και τις υποδομές, αναφέροντας ότι δεν παρουσιάζεται ανάλυση της βαρύτητας και του είδους των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν.

Απαντήσεις για τα «φουσκωμένα» επιδόματα

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι απαντά και στις αιχμές για «φουσκωμένα» επιδόματα και μισθούς των γιατρών.

Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι το οριζόντιο κίνητρο (περίπου €1800 μηνιαίως) δεν αποτελεί κίνητρο παραγωγικότητας, αλλά κίνητρο παραμονής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και αποτελεί μια επιτυχημένη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές στις οικονομικές απολαβές μεταξύ ιδιωτών και κυβερνητικών ιατρών.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις ιατρών που έλαβαν επιδόματα και υπερωρίες που υπερβαίνουν την μηνιαία μισθοδοσία τους, σύμφωνα με τη Συντεχνία, κακώς αυτό παρουσιάζεται ως μεμπτό από την έκθεση, καθώς πρόκειται για νόμιμη αποζημίωση στη βάση εργασιακών συμφωνιών.

Προσθέτουν μάλιστα, ότι οι εν λόγω αποζημιώσεις, «αποτελούν σαφή ένδειξη ότι ο βασικός μισθός των Ιατρών του Δημοσίου θα πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να συνάδει με τις αποζημιώσεις στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την τεχνογνωσία και την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στις Δημόσιες Δομές Υγείας».

Οι λόγοι καθυστέρησης στην εξέταση ασθενών

Όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασθενών από γιατρούς του ΤΑΕΠ, η Συντεχνία απαντά ότι αυτές προκύπτουν είτε γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη για να εξεταστεί ο ασθενής λόγω πληρότητας του ΤΑΕΠ ή και του νοσοκομείου, την έλλειψη βραχείας νοσηλείας περιστατικών και του μικρού αριθμού ιατρών, σημειώνοντας ότι στην νυχτερινή βάρδια δύο ιατροί εξυπηρετούν ασθενείς σε 22 κλίνες.

Για τις περιπτώσεις ασθενών που παρέμειναν στο ΤΑΕΠ και εξετάστηκαν την επόμενη μέρα, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι αναφέρει ότι «οι εφημερεύοντες ιατροί καλούνται εκεί και όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο και κατά κανόνα, ο ειδικός ιατρός θα αποφασίσει το επείγον της κλήσης αναλαμβάνοντας βεβαίως και ακεραία την ευθύνη».

Τονίζεται ότι πρέπει «να ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ιατρός καλείται να εργαστεί κατά παράβαση της Νομοθεσίας Περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας και η εργασία του στην εφημερία και την επόμενη μέρα είναι 24-36 συνεχόμενες ώρες».

Για το εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με το διάστημα παραμονής στο ΤΑΕΠ μέχρι και 36 ώρες, η Συντεχνία θέτει το ερώτημα «αν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στο Νοσοκομείο που αλλού να πάει ο ασθενής;».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι δεν προβλέπεται βραχεία νοσηλεία στο ΤΑΕΠ για να φιλοξενήσει αυτού του τύπου τα περιστατικά που χρήζουν παράτασης της διερεύνησης τους ή βραχεία θεραπευτική αγωγή.

Γραφειοκρατία και έλλειψη κλινών

Αναφορικά με την ελλιπή συμπλήρωση των εντύπων των ασθενών από το προσωπικό του νοσοκομείου η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι αναφέρει ότι η διάγνωση και θεραπεία των ασθενών σε περιβάλλον ΓΕΣΥ έχει πολλαπλασιάσει τη γραφειοκρατία.

Ωστόσο, σημειώνεται πως για πρώτη φορά καταχωρούνται όλες οι σχετικές πληροφορίες για την επίσκεψη του ασθενούς σε ενοποιημένο σύστημα, «συνεπώς, αυτό ενδεχομένως αντισταθμίζει τις όποιες ελλείψεις».

Για τη μη ανάληψη επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών η συντεχνία σημειώνει ότι οφειλόταν στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ απαραίτητων για μετεγχειρητική νοσηλεία.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ οφειλόταν στην ανάληψη περιστατικών που δεν αναλάμβαναν άλλα νοσηλευτήρια, ενώ σε ότι αφορά τον χειρουργικό χρόνο, η διαφορά στους χρόνους των χειρουργείων τις πρωινές από τις απογευματινές ώρες αποδίδεται στην βαρύτητα των περιστατικών.

Παραβλέπεται η αύξηση εσόδων και οικονομικά οφέλη

Επιπλέον, για τις επισημάνσεις που καταγράφονται στη έκθεση της EY και αφορούν την μειωμένη παραγωγικότητα των γιατρών κατά τις πρωινές ώρες προκειμένου να εργάζονται τα απογεύματα για να παίρνουν τα επιδόματα, όπως ισχυρίζεται η ΕΥ, η ΠΑ.ΣΥ.Κ .Ι αναφέρει ότι «αν η έκθεση ήταν αντικειμενική θα ανέφερε στη σύνοψη την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου και το οικονομικό όφελος στο σύνολο».

Για την απουσία ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού από την εργασία, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να αφορά το ιατρικό προσωπικό, καθώς θα αναδειχθούν άμεσα νομικά θέματα που αφορούν την οργάνωση του χρόνου εργασίας (Ευρωπαϊκή Οδηγία) και ο Ο.Κ.Υπ.Υ. θα υποχρεωθεί, είτε να τριπλασιάσει το Ιατρικό Προσωπικό, είτε να κλείσει., όπως υποδεικνύεται.

Ενστάσεις για υποχρεωτική ασφάλεια έναντι αμέλειας

Τέλος, για την ασφαλιστική κάλυψη ιατρών για επαγγελματική αμέλεια, η συντεχνία υποδεικνύει ότι διατηρεί σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη των ιατρών δεδομένης της υποχρέωσης της Νομικής Υπηρεσίας να υποστηρίξει τους κυβερνητικούς ιατρούς σε καταγγελίες ιατρικής αμέλειας, αλλά και του κράτους να καταβάλει τυχών αποζημιώσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα