ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατρική Ασπίδα: Επικίνδυνη και απερίσκεπτη πράξη για θάνατο 10χρονου Σταύρου

20 Ιουνίου 2022, 13:32

images

Η Ιατρική Ασπίδα καλεί τους αρμόδιους φορείς να δράσουν άμεσα προς την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων περιστατικών, όπως ο θάνατος του 10χρονου Σταύρου που προκλήθηκε «λόγω αλόγιστης, επικίνδυνης και απερίσκεπτης πράξης» θεράποντα ιατρού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση αυτή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό στην κοινή γνώμη, υποδεικνύοντας ότι «η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα και η προσήλωση του ιατρού στο ιατρικό καθήκον και ο σεβασμός του προς τον ασθενή πρέπει να αποτελούν τον βασικό άξονα για την σωστή καθημερινή ιατρική πρακτική».

«Η κοινωνία αναμένει από τους αρμόδιους φορείς του κράτους και από το ίδιο το κράτος να είναι οι θεματοφύλακες στην παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς. Είναι επίσης σημαντικό το κράτος να έχει την δυνατότητα να παρέχει ένα σωστό σύστημα υγείας όπου θα μπορεί να υπάρχει η εποπτεία, η αξιολόγηση και η εκπαίδευση των ιατρών για να αποτρέπονται φαινόμενα ιατρών που δεν τηρούν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης είτε από απειρία, είτε από απερισκεψία, είτε από άγνοια ή ανεπιτηδειότητα», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι παρόλο που η πλειοψηφία των ιατρών στην Κύπρο τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη και ασκούν το επάγγελμα τους σύμφωνα με τους αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης, είναι πλέον απροκάλυπτη πραγματικότητα το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι ιατροί που:

-έχουν πάρει την επαγγελματική τους άδεια κατά παράβαση της νομοθεσίας

-έχουν καταδικαστεί από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια λόγω κακής ιατρικής πρακτικής ή επονείδιστης συμπεριφοράς προς το ιατρικό επάγγελμα

-έχουν εξαπατήσει το κράτος και το αρμόδιο σώμα αναγνώρισης ειδικοτήτων του κράτους, προσκομίζοντας ψεύτικα πιστοποιητικά για εξασφάλιση αναγνώρισης ιατρικών ειδικοτήτων

-έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους με ειδικότητες που δεν κατέχουν και άσκησαν το ιατρικό επάγγελμα παραπλανώντας ανυποψίαστους ασθενείς

και όμως συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να υπάρχει κάποια τιμωρία γιατί η πρακτική που ακολουθεί το αρμόδιο σώμα για την επιτήρηση της σωστής ιατρικής και για την επιβολή τιμωρίας στις περιπτώσεις κακής ιατρικής  ή επονείδιστης συμπεριφοράς προς το ιατρικό επάγγελμα, φαίνεται να είναι ελλιπής και ανεπαρκές για λόγους που δεν συνάδουν με το ήθος και τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την ιατρική κοινότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιατρική Ασπίδα έχει στείλει επανειλημμένως επιστολές στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με σκοπό την διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου προς όφελος της ασφάλειας και της προστασίας των ασθενών. «Παρατηρούμε την περιφρόνηση και την άρνηση της ηγεσίας του συλλόγου να αποδεχτεί το αίτημα της ομάδας. Το γεγονός αυτό μας λυπεί και ταυτόχρονα μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την προσήλωση της ηγεσίας του συλλόγου στο ιατρικό καθήκον», προσθέτει.

Επίσης, η ομάδα έχει συναντήσει τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας τον Νοέμβριο του 2021  και του είχε εκφράσει τις ανησυχίες και τους φόβους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ζωές των πολιτών. «Σήμερα δυστυχώς θρηνούμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής που το δικαστήριο έκρινε ότι χάθηκε από ευθύνες που βαραίνουν τον θεράποντα ιατρό, καθώς και πολλών ιατρικών λαθών και περιπτώσεων αμέλειας με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών», αναφέρει.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του μικρού Σταύρου, η Ιατρική Ασπίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και την πολιτεία να δράσουν άμεσα προς αποφυγή άλλων παρόμοιων δυσάρεστων και ανεπιθύμητων περιστατικών όπου ίσως χαθούν άδικα και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Σχετικά Άρθρα