ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

14 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Ο Ιανουάριος έχει ορισθεί ως διεθνής μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 604.000 νέες περιπτώσεις και 342.000 θανάτους το 2020.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (90%).

«Αυτό αντικατοπτρίζει μεγάλες ανισότητες που οφείλονται στην έλλειψη πρόσβασης στον εθνικό εμβολιασμό κατά του HPV, στις υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας του τραχήλου της μήτρας αλλά και σε κοινωνικούς και οικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες», σημειώνει ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο του σημείωμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από επίμονη μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες που ζουν με HPV έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς HPV.

Τρόποι πρόληψης

Ο εμβολιασμός κατά του HPV, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών, είναι αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι πολύ αποδοτικοί.

Όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας , μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

«O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να πεθάνει από αυτό το νόσημα… Ένα μέλλον χωρίς καρκίνο του τραχήλου μας μήτρας είναι στα χέρια μας. Έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία», δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων Υγείας Χωρών στον ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Nino Berdzuli.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επίμονη HPV λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία μετατρέπονται σε καρκίνο.

Παράλληλα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) από την ηλικία των 30 ετών (25 ετών σε γυναίκες με HIV) μπορεί να ανιχνεύσει κάποια ασθένεια του τραχήλου της μήτρας, η οποία όταν αντιμετωπιστεί, προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εμβολιασμός HPV και άλλα βήματα πρόληψης

Κατά προτεραιότητα, τα εμβόλια κατά του HPV θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών, πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά.

Ορισμένες χώρες επέλεξαν επίσης να εμβολιάσουν τα αγόρια, ανάμεσα τους και η Κύπρος για να μειώσουν περαιτέρω τον επιπολασμό του HPV στην κοινότητα και να αποτρέψουν τους καρκίνους στους άνδρες που προκαλούνται από τον αυτόν.

Έλεγχος τραχήλου της μήτρας και θεραπεία προκαρκινικών μορφών

Οι γυναίκες, συμβουλεύει ο ΠΟΥ, θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε 5-10 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών και ξανά μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Οι προκαρκινικοί παράγοντες σπάνια προκαλούν συμπτώματα, γι' αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί κατά του HPV.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών είναι ένα κρίσιμο βήμα. Οι γυναίκες πρέπει να επισκεφτούν έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσουν:

  • ασυνήθιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • αυξημένη ή δύσοσμη κολπική έκκριση
  • συμπτώματα όπως επίμονος πόνος στην πλάτη, τα πόδια ή τη λεκάνη
  • απώλεια βάρους, κόπωση και απώλεια όρεξης
  • κολπική δυσφορία
  • πρήξιμο στα πόδια.

Οι κλινικές αξιολογήσεις και οι εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, είναι σημαντικές και γενικά θα ακολουθούνται από παραπομπή για υπηρεσίες θεραπείας οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Όπως ενημερώνει ο ΠΟΥ, όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ ορίζει την εξάλειψη ως τη μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων ετησίως σε 4 ή λιγότερες ανά 100.000 γυναίκες και θέτει τρεις στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το έτος 2030 για να τεθούν όλες οι χώρες στο μονοπάτι της εξάλειψης τις επόμενες δεκαετίες:

  • Το 90% των κοριτσιών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών
  • Το 70% των γυναικών να ελεγχουν με τεστ υψηλής ποιότητας στις ηλικίες 35 και 45 ετών
  • Το 90% των γυναικών με νόσο του τραχήλου της μήτρας να λαμβάνουν θεραπεία.

Εάν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 74 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να αποφευχθούν και 62 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα