ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Θετική η αξιολόγηση Κύπρου για αγώνα κατά εμπορίας προσώπων

21 Ιουνίου 2023, 10:43

images

Θετική αξιολόγηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, κατέγραψε για την Κύπρο στην ετήσια έκθεσή του το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Κύπρου για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αλλά και τη στήριξη των θυμάτων, αξιολόγησε θετικά την Κύπρο στην έκθεσή του για την περίοδο Απριλίου 2022-Μαρτίου 2023, διατηρώντας την στην πρώτη κατηγορία (Tier 1).

Στην έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνονται, μεταξύ άλλων, ως θετικές εξελίξεις, η αναγνώριση περισσότερων θυμάτων, η επιβολή αυστηρότερων ποινών, το πρόγραμμα βοήθειας στα θύματα, η διεξαγωγή προδραστικών διερευνήσεων από το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων, η συνεχής και τακτική εκπαίδευση των αρμόδιων λειτουργών και η λειτουργία τετραψήφιας γραμμής και ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία πολίτες μπορούν ανώνυμα να παρέχουν ή να λαμβάνουν πληροφορίες που σχετίζονται με εμπορία προσώπων.

Σημειώνεται ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και πολυπλοκότερες μορφές διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος που πλήττει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, τονίζει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αλλά και η στήριξη των θυμάτων, αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης».

Προσθέτει ότι το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και όλες οι συναρμόδιες Υπηρεσίες, θα συνεχίσουν να αξιολογούν κάθε πληροφορία ή ένδειξη και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εντοπισμό των θυμάτων και δραστών και την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η κ. Προκοπίου αναφέρει πως, η νέα έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα οι συστάσεις του θα μελετηθούν σοβαρά και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την υλοποίηση τους, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Μεταφέρει, επίσης, τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στους λειτουργούς που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων, αλλά και στις ΜΚΟ και σε κάθε πολίτη που συνδράμει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, καλεί όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν υποψίες ή πληροφορίες ότι διαπράττεται το αδίκημα της εμπορίας προσώπων, να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1497 ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε το αρμόδιο Γραφείο να προβαίνει σε διερεύνηση.

Ο.Σ.



 

Σχετικά Άρθρα