ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών: Τι είναι και πότε θα εφαρμοστεί

20 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΣΑΚ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΗΥ Αντρέας Χριστοδούλου, αναφέρει ότι «ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών αποτελεί την επόμενη μεταρρύθμιση μετά το ΓεΣΥ και αφορά τη νομοθεσία του 2019 περί ηλεκτρονικής υγείας που έχει εφαρμοστεί από το Νομοθετικό Συμβούλιο».

Η ΕΑΗΥ, είναι ο αρμόδιος φορέας που θα έχει μία τράπεζα δεδομένων του ασθενή.

Τα δεδομένα θα ξεκινούν από τη μέρα της σύλληψης, δηλαδή 9 μήνες πριν τη γέννηση του πολίτη και θα καταγράφονται μέχρι και το θάνατο του.

Όπως σημειώνει, «η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας θα γίνεται ανεξάρτητα εάν οι παροχείς υγείας είναι μέσα στο ΓεΣΥ. Θα υπάρχει συνεργασία με όλα τα χημεία και τους γιατρούς όπου γίνεται ιατρική πράξη. Όλοι οι πάροχοι θα είναι συνδεδεμένοι μέσω της κυβερνητικής πύλης ‘Αριάδνης’ από την οποία θα εφαρμοστεί».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «πέραν από το φάκελο έχει γίνει και μία υποκατηγορία η οποία ονομάζεται ‘patient summary’ που είναι μία περιληπτική κατάσταση του ασθενή ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διασυνοριακή ιατρική περίθαλψη. Δεν μιλάμε μόνο για εντός Κύπρου, αλλά μιλάμε και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφορικά με το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ορόσημο μέχρι τέλη του 2024 να είναι ολοκληρωμένο και να δοθεί και στον πολίτη. Ευελπιστούμε, όμως, ένα πρώτο προσχέδιο μέχρι το τέλος του 2022 και τις αρχές του 2023».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο γιατί θα πρέπει να γίνει και μηχανογράφηση των προηγούμενων στοιχείων των πολιτών, που καταγράφηκαν πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου. Η μηχανογράφηση προβλέπεται να τελειώσει μέχρι το 2023», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, εάν ένας Κύπριος πολίτης μεταβεί από την Κύπρο σε μία άλλη χώρα της ΕΕ, τότε θα μπορεί ο παροχέας υγείας από άλλη χώρα της ΕΕ να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενή.

Εξήγησε ότι η πρόσβαση θα είναι ηλεκτρονική, πιο γρήγορη και εύκολη. Ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του τους φακέλους για την υγεία του.

Ο πολίτης θα έχει την ελευθερία και το δικαίωμα να μη θέλει να χρησιμοποιούνται τα δικά του προσωπικά στοιχεία.

Ο κ. Χριστοδούλου επεξηγεί ότι ο συγκεκριμένος φάκελος θα δοθεί στους παροχείς υγείας μέσω τεχνολογικών εργαλείων ούτως ώστε μόλις γίνει μία πράξη να μεταφέρεται απευθείας στην ενιαία τράπεζα.

«Δεν θα χρειάζεται να γίνει διπλή δουλειά. Θα είναι όλα άμεσα συνδεδεμένα με την ενιαία τράπεζα», δήλωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα