ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συσχέτιση των εκτρώσεων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκεία

28 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Τη σύνδεση των εκτρώσεων με τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής και η αντιπαράθεση διαφορετικών αντιλήψεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσα από χριστιανικές έννοιες , ανέπτυξε ο ειδικός επιστήμονας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Ιωάννης Μπέκος σε διάλεξη του που πραγματοποίησε το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου.

Η διάλεξη είχε τίτλο ««Η ζωή του εμβρύου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκτρώσεις» και σκοπός της ήταν να παρουσιάσει το ζήτημα των εκτρώσεων ως οργανικά συνδεδεμένο με χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής, να δείξει τον τρόπο με τον οποίον οι χριστιανικές έννοιες διευρύνουν τον ορίζοντα της ανθρώπινης σκέψης και πρακτικής για ένα τέτοιο ζήτημα και τέλος, να επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν να διατυπώσουν νέες προτάσεις για ένα θέμα που φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συζήτησής του μέσα από την εκμάθηση μιας γλώσσας που για πολλούς έχει χαθεί.

Κατά την ομιλία του ο Δρ Μπέκος, έκανε αναφορά στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Κύπρο το 2018, η οποία επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την κανονικοποίηση των εκτρώσεων που εμφανίζονται πια να αποτελούν οργανικό κομμάτι και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το ερώτημα που τέθηκε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στο πλαίσιο διαβούλευσης με την κοινωνία δεν ήταν αν θα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι εκτρώσεις, αν η πρακτική της έκτρωσης αποτελεί δικαίωμα των γυναικών ή εάν αποτελεί μία ηθική ή ανήθικη πράξη. Αντίθετα, το ερώτημα ήταν με ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης, που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να επιτραπεί με νομοθετικό πλαίσιο.

Με βάση το πιο πάνω, συμπλήρωσε πως «ό,τι στο παρελθόν η κοινωνία κατανοούσε ως πρόβλημα, σήμερα φαντάζει αυτονόητο και κυρίως οργανικό κομμάτι του σύγχρονου κόσμου». Έτσι, οι κυρίαρχες στην εποχή αντιλήψεις και πρακτικές για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια και τη σχέση της γυναίκας με τη φροντίδα των παιδιών, καθιστούν τις εκτρώσεις αναγκαίες, δήλωσε.

Κατανόηση των έργων του Θεού

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Μπέκος σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι ο σύγχρονος άνθρωπος να έχει ξεχάσει τον πλούτο των χριστιανικών νοημάτων και εννοιών που στο παρελθόν έδιναν περιεχόμενο στην αντίθεση του για τις εκτρώσεις και τη θέση του έχουν καταβάλει άλλες αντίθετες έννοιες για την ανθρώπινη ύπαρξη και ζωή.

«Έτσι, σήμερα ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι με λίγη προσπάθεια και κατανόηση και λίγη προσπάθεια από όλους, όλα μπορούν να ταιριάξουν με όλα και όλες οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να θεωρηθούν αν όχι χριστιανικές, τουλάχιστον ανεκτές από ένα χριστιανικό τρόπο σκέψης», υπέδειξε.

Έθεσε ως παράδειγμα την Παναγία, εξηγώντας ότι μπροστά στο ακατανόητο και αναπάντεχο της έλευσης του εμβρύου, η Παναγία αποτελεί παράδειγμα γυναίκας που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει αλλά και που πιστεύει ότι μπορεί να μάθει και να κατανοήσει.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπέκο, «η γνώση και η κατανόηση εξαφανίζουν το φόβο και την ταραχή και όχι η άρνηση της σύλληψης και της κυοφορίας».

Εξήγησε ακόμη ότι αυτό που κατανοεί η Παναγία είναι ότι ο σκοπός και το έργο που αναμένεται να επιτελέσει ένα έμβρυο στην εξέλιξη της ζωής του, είναι ένα μυστήριο που δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό, αποτελεί έργο της Θείας Δυνάμεως, που επιτελείται κατά τον τρόπο που θέτει ο Θεός γιατί πάντα έτσι ήταν και είναι.

«Για αυτό κανείς δεν θα πρέπει να κατανοεί τα έργα του Θεού κατά έναν ανθρώπινο τρόπο, όπως δηλαδή όταν σκέφτεται τα έργα των ανθρώπων. Και η σύλληψη ενός εμβρύου υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική όταν βέβαια το έμβρυο ιδωθεί ως κάτι περισσότερο από μία βιολογική σύσταση ή ιατρική υπόθεση», επεσήμανε.

Ανθρώπινη ύπαρξη και δικαιώματα

Όπως ανέφερε ο Δρ Μπέκος, οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ιδέα για τον άνθρωπο και χριστιανικά σκεπτόμενοι έχουν δίκαιο, αλλά πόσο δίκαιοι είναι με τις πράξεις τους για τον άνθρωπο και πόσο μεγάλη είναι η ιδέα για την ανθρώπινη ύπαρξη που μπορούν να αντέξουν.

Ανέφερε ότι ένας πλήρης άνθρωπος θα πρέπει να έχει πλήρη δικαιώματα εξαρχής και ότι η ανθρωπότητα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι δεδομένη από τη στιγμή της ύπαρξής της, ποτέ δεν δίνεται από κάποιον τρίτο, ούτε βέβαια από το πέρασμα του χρόνου ούτε και από τις βιολογικές εξελίξεις.

Δήλωσε επίσης ότι η επιστήμη δεν μπορεί να καταλάβει τη συνέχεια της ίδιας της ύπαρξης αναζητώντας τις ορατές σωματικές διαφοροποιήσεις, την αλλαγή της ταυτότητας της, όπως με αιρετικό τρόπο πιστευόταν για τη σύλληψη του Χριστού.  

Ως εκ τούτου, η πρακτική των εκτρώσεων δείχνει ότι παρά την εξέλιξη του πολιτισμού και την ανάπτυξη των ιατρικών επιστημών, ο άνθρωπος συνεχίζει να δυσκολεύεται στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης που προϋποθέτει τη θέαση του προσώπου του Χριστού.

«Ενώ το δικαίωμα της γνώμης και της γνώσης έχουν δοθεί από το Θεό για να επιλέξει ο άνθρωπος να μετέχει ελεύθερα στην οικονομία του Θεού, ο σύγχρονος άνθρωπος συγχίζεται και αντιστρέφει τη χρήση τους στρεφόμενος ενάντια στο θέλημα του δημιουργού», υπογράμμισε.

Εν κατακλείδι, ο Δρ Μπέκος σημείωσε ότι οι άνθρωποι προτιμούν μία σχέση της φυσικής πράξης πραγμάτων με το ανθρώπινο θέλημα ώστε να παρεμβαίνουν και να χειρίζονται τη φύση κατά βούληση αξιώνοντας ένα θεϊκό πρόβλημα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με όλα τα επιχειρήματα που συνδέουν την ανάπτυξη του εμβρύου με την πρακτική των εκτρώσεων».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα