ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παραλλαγή Δ προκαλεί διπλάσιες νοσηλείες από το A στέλεχος

02 September 2021, 11:11

images

H παραλλαγή SARS-CoV-2 Delta μπορεί να είναι η πιο θανατηφόρα σύμφωνα με νέα μελέτη, καταδεικνύοντας διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha.

Οι ερευνητές της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και της Μονάδας Βιοστατιστικών της MRC καθώς και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξέτασαν πάνω από 40.000 περιπτώσεις COVID-19, διαπιστώνοντας ότι η παραλλαγή SARS-CoV-2 Delta προκαλεί διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας απ’ ότι η παραλλαγή Alpha.

Η μελέτη περιλάμβανε τόσο εμβολιασμένα όσο και μη εμβολιασμένα άτομα.

Η ομάδα επιβεβαίωσε αυτή την υπόθεση μέσω της αλληλουχίας γονιδιώματος του ιού, προσαρμόζοντας τις διαφορές σε μεταβλητές όπως φύλο, ηλικία, εθνικότητα, περιοχή διαμονής, ημερομηνία θετικού τεστ και κατάσταση εμβολιασμού. Επιπλέον, κατά τη διεύρυνση αξιολόγησης του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο ή της ανάγκης για επείγουσα περίθαλψη, για την παραλλαγή Delta αυτός ο κίνδυνος ήταν 1,45 φορές υψηλότερος από την Alpha.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases

Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα

Για την έρευνά τους, η ομάδα εξέτασε 43.338 περιπτώσεις SARS-CoV-2 Delta και Alpha από άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων της μελέτης είτε δεν ήταν εμβολιασμένα ή ήταν μερικώς εμβολιασμένα. Συγκεκριμένα, το 74% δεν ήταν εμβολιασμένο, το 24% μερικώς εμβολιασμένο και το 2% πλήρως εμβολιασμένο.

Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα της μελέτης απεικονίζουν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ισχύει για εκείνους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι ή μη εμβολιασμένοι.

Ακόμη, λόγω του ελάχιστου αριθμού νοσηλευόμενων εμβολιασμένων περιπτώσεων, είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια η διαφορά στα ποσοστά νοσηλείας μεταξύ του SARS-CoV-2 Delta και των παραλλαγών άλφα.

Σε πολλές χώρες τόσο υψηλού όσο και χαμηλού εισοδήματος, η παραλλαγή SARS-CoV-2 Delta είναι η πιο κοινή της COVID-19. Αυτό δείχνει πόσο ολέθριες θα είναι οι συνέπειες των μελλοντικών επιδημιών της παραλλαγής Delta για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει προγραμματισμός υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτές οι επιδράσεις θα γίνουν αισθητές περισσότερο σε μη εμβολιασμένους ή μερικώς εμβολιασμένους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το Delta και το Alpha εξαπλώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από άλλες παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η γρήγορη διάδοσή τους σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο νοσηλείας σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς θέτουν σε τεράστιο βάρος στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Παρ’ όλα αυτά, περαιτέρω έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευρέως διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 είναι ικανά να καταπολεμήσουν τις συμπτωματικές λοιμώξεις και στις δύο παραλλαγές, ειδικά για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Η Dr Anne Presanis, Senior Statistician at the MRC Biostatistics Unit, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι ο μη εμβολιασμός προκαλεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική περίθαλψη. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης και σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στο νοσοκομείο».

Ο Δρ Gavin Dabrera, Σύμβουλος Επιδημιολόγος στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το Delta είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με εκείνα με Alpha, αν και τα περισσότερα περιστατικά που περιλαμβάνονται στην ανάλυση δεν ήταν εμβολιασμένα».

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει εξαιρετική προστασία έναντι της Delta και καθώς αυτή η παραλλαγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 99% των περιπτώσεων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ζωτικής σημασίας όσοι δεν έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι ακόμα σημαντικό αν εμφανίσετε συμπτώματα COVID-19, μείνετε σπίτι και κάντε το τεστ PCR το συντομότερο δυνατό», καταλήγει ο Δρ. Dabrera.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα