ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία επηρέασε τα ποσοστά μητρικού θηλασμού

14 Οκτωβρίου 2023, 14:10

images

Η πανδημία επηρέασε τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Κύπρο, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, παραθέτοντας στοιχειά της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία το 89% των μητέρων θήλασαν το μωρό τους, αλλά το ποσοστό που αφορά στον αποκλειστικό θηλασμό όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν μόλις 28%, που είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό προηγούμενων ετών. 

Η κ. Κανάρη η οποία μιλούσε σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Προώθησης του Θηλασμού 2023», στην Κύπρο, ανέφερε ότι «η προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν για το Υπουργείο Υγείας σημαντική προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας». 

«Στόχος μας η  εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής και η δημιουργία Φιλικού προς το βρέφος περιβάλλοντος στα μαιευτήρια, στους χώρους εργασίας, στους δημόσιους χώρους και γενικά στην κοινότητα», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, «για ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, η κυπριακή νομοθεσία, προνοεί απρόσκοπτη δυνατότητα θηλασμού σε δημόσιους χώρους, ενώ στην εργασία, οι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν διευκολύνσεις στις θηλάζουσες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν ή να αποθηκεύσουν το γάλα τους».

Το Υπουργείο Υγείας από πλευράς του και σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, πρόσθεσε, «προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ειδικών χώρων/δωματίων μητρικού θηλασμού στην εργασία. Επιπλέον, το προωθούμενο νέο προσχέδιο κανονισμών έχει ενισχυθεί  με πρόνοιες, για τη δημιουργία ειδικών δωματίων μητρικού θηλασμού και στους δημόσιους χώρους όπου εξυπηρετείται ή/και διακινείται το ευρύ κοινό».  

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι «επιβάλλεται τώρα, μετά την πανδημία, να ανασυνταχθούμε και να αναλάβουμε ξανά ενεργότερη δράση».

«Από τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας στην Κύπρο, διαπιστώνεται ότι η πανδημία επηρέασε τα ποσοστά μητρικού θηλασμού», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, είπε, «τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, που αφορούν όλα τα μαιευτήρια της χώρας, καταδεικνύουν ότι κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό, η πλειοψηφία των μητέρων είχαν πρόθεση θηλασμού».

Πρόσθεσε ότι «μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των μητέρων, γύρω στο 11%, δεν θήλασαν καθόλου ενώ το υπόλοιπο 89% είχαν θηλάσει το μωρό τους». Ωστόσο, είπε, «από το σύνολο των μητέρων που θήλασαν, το ποσοστό που αφορά στον αποκλειστικό θηλασμό, όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήταν μόλις 28%, χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των προηγούμενων ετών».

Η Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας επιβάλλουν εγρήγορση και συνεχή δράση».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, θα συνεχίσει να είναι συντονιστικός κρίκος ενίσχυσης της θερμής αλυσίδας προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, της θηλάζουσας μητέρας και της εργαζόμενης θηλάζουσας μητέρας».

Σχετικά Άρθρα