ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η θέση της Ιεράς Συνόδου για σεξουαλική αγωγή

18 September 2023, 18:24

images

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τη συνεδρία της τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, συζήτησε το θέμα του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και κατέληξε ότι είναι επιβεβλημένη η υπεύθυνη σχολική καθοδήγησή τους στο θέμα αυτό και θα λάβει τελική απόφαση αφού ενημερωθεί από την Υπουργό Παιδείας.

Σε ανακοίνωση για τη συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει, επίσης, ότι θεωρεί εμπαιγμό την πρόταση για ανταλλαγή της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την 7η Ιανουαρίου.

Προστίθεται ότι εξέτασε, ακόμα, με οδύνη το μέγεθος των καταστροφών από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε πλείστες περιοχές της Ελλάδος και αποφάσισε τη διεξαγωγή εράνου προς ανακούφιση των πληγέντων, σ' όλους τους ναούς της Κύπρου, την προσεχή Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023. Η Ιερά Σύνοδος κάνει έκκληση προς όλους να συνδράμουν με πλουσιοπάροχη εισφορά «στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μητέρα Πατρίδα».

Επίσης η Ιερά Σύνοδος όρισε, με κλήρωση, τα μέλη του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου

Αναφορικά με το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αφού διατυπώνει τη θέση ότι τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται για να προστατεύονται, προσθέτει ότι αυτό προϋποθέτει την προσφορά της ύλης κατά την ηλικιακή δεκτικότητα των παιδιών.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι μέρος των ανησυχιών γονέων και άλλων κοινωνικών ομάδων οφείλεται σε υπερβολές από διαδόσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνει πως εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι όπως το μάθημα διδάσκεται από εκπαιδευτικούς ειδικά καταρτισμένους προς τούτο και όπως μη προσκαλούνται στα σχολεία ομάδες, οι οποίες θα επιβάλλουν μία ιδεολογία μάλλον παρά θα συμβάλλουν στην εμπέδωση όσων περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος.

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι θα επαγρυπνεί για το περιεχόμενο και τον τρόπο προσφοράς του μαθήματος σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σημείωσε με ικανοποίηση την υπόσχεση της Υπουργού Παιδείας ότι σε κάθε αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη η σύμφωνος γνώμη των γονέων, τα ήθη και οι γενικές ευαισθησίες της κοινωνίας.

Η Ιερά Σύνοδος θα καλέσει σε προσεχή συνεδρία της την Υπουργό Παιδείας για ενημέρωση και λήψη τελικής αποφάσεως, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο ότι το Υπουργείο Παιδείας τον πληροφόρησε ότι έναντι της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου την οποία ζήτησε να καταργηθεί προκειμένου να κερδηθεί διδακτικός χρόνος για τους μαθητές, ετοιμάζεται πρόταση για ανταλλαγή της αργίας αυτής με την 7η Ιανουαρίου και διατυπώνεται η θέση ότι η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ως εμπαιγμό την πρόταση αυτή που καταστρατηγεί το νόημα της προταθείσης κατάργησης μιάς θρησκευτικής αργίας. Περαιτέρω καλεί όλους τους ενδιαφερομένους φορείς να κατανοήσουν πως όταν ως Κράτος έχουμε τον μικρότερο διδακτικό χρόνο σ' όλη την Ευρώπη εκείνο που προέχει είναι η όσον το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση των μαθητών και όχι ικανοποίηση συνδικαλιστικών διεκδικήσεων

Με βάση την ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το πρόγραμμα επιμόρφωσης των Ιερέων, το οποίο κατήρτισε, κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου, η Θεολογική Σχολή. Το πρόγραμμα είναι διετές και τα μαθήματα θα προσφέρονται από ειδικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Επίσης όρισε, με κλήρωση, τα μέλη του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για το νέο έτος και συγκεκριμένα μέλη τους Μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Μόρφου, Κωνσταντίας, Ταμασού και τον Επίσκοπο Αμαθούντος, με αναπληρωτές τους Μητροπολίτες Πάφου, Κυρηνείας, Κύκκου, Τριμυθούντος και τους Επισκόπους Καρπασίας και Αρσινόης.

Σχετικά Άρθρα