ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κύπρος φιλοξένησε Παναραβική Σύνοδο για τη Θαλασσαιμία

29 Απριλίου 2024, 14:49

images

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συλλογική δράση για την καταπολέμηση της θαλασσαιμίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 1ης Περιφερειακής Παναραβικής Συνόδου Κορυφής για τη Θαλασσαιμία και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες, την οποία διοργάνωσαν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και το Φόρουμ Παναραβικών Συλλόγων Θαλασσαιμίας τη Δευτέρα, στη Λευκωσία.

Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να επισημοποιήσει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας με την υπογραφή Μνημονίου Φιλίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η θαλασσαιμία ενδημεί στην Κύπρο εδώ και αιώνες, με το νησί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φορέων και πασχόντων ατόμων στον κόσμο, ενώ ήδη από τη δεκαετία του 1960, η σοβαρή αυτή μορφή αναιμίας παρατηρήθηκε σε πολλά παιδιά στην Κύπρο, ήταν ωστόσο άγνωστης προέλευσης, αιτίας και κλινικής έκβασης, ενώ ταυτόχρονα είχε σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων συνεργατικών προσπαθειών της Κυβέρνησης, των ασθενών, των οικογενειών, των θεραπόντων ιατρών και της εκκλησίας, η Κύπρος κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πολύπλευρες προκλήσεις που έθετε η θαλασσαιμία, μετατρέποντάς την από ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό βάρος σε διαχειρίσιμη κατάσταση, συνέχισε ο κ. Δαμιανός.

Πρόσθεσε ότι η χώρα πρωτοστατεί πλέον σε δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μεταξύ άλλων με τη σύσταση της πρώτης παγκοσμίως Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας και την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για τη θαλασσαιμία, η οποία επικεντρώνεται στην επίτευξη περαιτέρω προόδου στον έλεγχο, στην πρόληψη και στη διαχείριση της θαλασσαιμίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής γενετικής συμβουλευτικής, προγεννητικού ελέγχου και προηγμένης ψυχικής φροντίδας στα πάσχοντα άτομα.

Είπε επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή Μεσογειακής Αναιμίας, επικεφαλής της οποίας ήταν αρχικά ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος και τώρα η Εκτελεστική Διευθύντρια της ομοσπονδίας Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, αποτελεί το επίσημο πολυμερές συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου σε όλα τα θέματα που αφορούν τη θαλασσαιμία.

Σημείωσε ότι η πρωτοπορία της Κύπρου στον τομέα της θαλασσαιμίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, «του μοναδικού διεθνούς οργανισμού με επικεφαλής τους ασθενείς που έχει την έδρα του στην Κύπρο, σε αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας για τον έλεγχο της νόσου και της θέσης της στο μέσο ακριβώς της λεγόμενης ζώνης θαλασσαιμίας που περιλαμβάνει περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός επαίνεσε την Ομοσπονδία για τη δέσμευσή της στον παγκόσμιο αγώνα κατά της θαλασσαιμίας, μέσω του εκτεταμένου δικτύου 240 οργανώσεων-μελών της, το οποίο καλύπτει περισσότερες από εξήντα χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία της θαλασσαμίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προσπάθειες και οι δράσεις της ΔΟΘ για την υποστήριξη πολιτικών και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων και στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ατόμων που πάσχουν από θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες έχουν συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της διάρκειας και της ποιότητας ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι καθώς έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1996, η ΔΟΘ έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει την προβολή της θαλασσαιμίας, να παρέχει καθοδήγηση στις πληγείσες χώρες και ευκαιρίες κατάρτισης στους επαγγελματίες υγείας και, το σημαντικότερο, να βοηθήσει τα άτομα με θαλασσαιμία σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική και άλλη υποστήριξη.

Πρόσθεσε ότι ένα ορόσημο αυτής της συνεργασίας ήταν η Παγκόσμια Ανασκόπηση της ΔΟΘ για τη Θαλασσαιμία, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2021 και η οποία σκιαγραφεί το παγκόσμιο τοπίο της θαλασσαιμίας και αναδεικνύει όλες τις υφιστάμενες ανισότητες, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από πολλές χώρες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με βάση τις εθνικές ανάγκες, τους πόρους και τις προτεραιότητες υγείας για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων της θαλασσαιμίας και την μείωση της επιβάρυνσης της νόσου στο κρατικό σύστημα υγείας, την κοινωνία, καθώς και τα άτομα και τις οικογένειες.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη το Φόρουμ Παναραβικών Συλλόγων Θαλασσαιμίας για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής, όπως είπε, συνάντησης, και τη δημιουργία του πλαισίου για τις προσπάθειες της ΔΟΘ να καταπολεμήσει τις ανισότητες στην υγεία στις αραβόφωνες χώρες, οι οποίες συνδέονται με την Κύπρο με μόνιμο δεσμό φιλίας, λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη τις ανάγκες των ασθενών και κάνοντας αποφασιστικά βήματα για τη βελτίωση των υπηρεσιών στην ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων και για τον έλεγχο και τη διαχείριση της θαλασσαιμίας στις χώρες τους.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας βρίσκεται στην Κύπρο, λειτουργώντας «ως φάρος ελπίδας και κέντρο παγκόσμιας συνεργασίας στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας» και ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να επισημοποιήσει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας με την υπογραφή Μνημονίου Φιλίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Κλείνοντας, ο κ. Δαμιανός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συλλογική δράση στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας. «Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα και τις οικογένειες που πλήττονται από αυτή την πάθηση», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του, ο Αλί Ταχέρ, Καθηγητής Ιατρικής, Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες έχουν αναπτύξει σημαντικές υπηρεσίες και έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη χάραξη πολιτικών και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιμοσφαιρινοπαθειών από τη δεκαετία του 1960, ακολουθώντας, ιδιαίτερα, το παράδειγμα της Κύπρου, μιας γειτονικής χώρας, με την οποία διατηρούν καλές πολιτικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι οι διαρκείς ανάγκες των ασθενών, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, οδηγώντας έτσι σε ανισότητες, κατέστησαν αναγκαία τη δημιουργία ενός δικτύου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, το οποίο στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτικών και προγραμμάτων, αλλά και στην ενίσχυση των φωνών και των θέσεων όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Οπλισμένοι με πολιτισμικές γνώσεις και βαθύτερη κατανόηση της περιοχής μας, παράλληλα με την υποστήριξη της ΔΟΘ, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα και ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το τοπίο και τη διαχείριση των ασθενών στην περιοχή μας», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, Δρ Χανάν Μπαλκί, δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα ότι ο Οργανισμός έχει αναγνωρίσει τη θαλασσαιμία ως την πιο κοινή γενετική διαταραχή αίματος σε περισσότερες από 60 χώρες, η οποία προκαλεί σοβαρή αναιμία και οδηγεί στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι φορείς θαλασσαιμίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε υποπληθυσμούς ορισμένων χωρών, εν μέρει λόγω των γάμων μεταξύ συγγενών, προσθέτοντας ότι αν και οι πρόοδοι στις θεραπευτικές μεθόδους έχουν καταστήσει τη νόσο πιο αντιμετωπίσιμη, η διαχείρισή της παραμένει δαπανηρή και πως το πιο αποδοτικό μέτρο είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει τον προγαμιαίο έλεγχο, την προγεννητική διάγνωση, τη γενετική συμβουλευτική και την εκπαίδευση.

Δεδομένου ότι η κύρια θεραπεία είναι το αίμα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των αιμοδοτών, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση στην περιοχή, συνέχισε η Δρ Μπαλκί, προσθέτοντας ότι άλλες προκλήσεις σχετίζονται με την έλλειψη φαρμάκων και σχετικού εργατικού δυναμικού, ιδίως σε χώρες που υποφέρουν από συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία από τις κύριες και εμβληματικές πρωτοβουλίες μου ως νέας Περιφερειακής Διευθύντριας επικεντρώνεται στη βελτίωση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, όπου η πρόσβαση σε ασφαλή προϊόντα αίματος είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε αυτές τις τρομερές ανάγκες στη Γάζα, όπου έχουμε περίπου 300 ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε καμία θεραπεία, και στο Σουδάν, το οποίο σήμερα υποφέρει από τη μεγαλύτερη κρίση εσωτερικών εκτοπισμών στον κόσμο», σημείωσε.

«Ο ΠΟΥ παραμένει αφοσιωμένος στην υποστήριξη των ασθενών με θαλασσαιμία για την πρόσβαση στην απαιτούμενη περίθαλψη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και τους εταίρους να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη των αναγκών των ασθενών με θαλασσαιμία στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστούν από τις κακουχίες που υφίστανται κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, καθώς και παντού στην περιοχή και τον κόσμο», κατέληξε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.


Σχετικά Άρθρα