ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κομισιόν προβλέπει πτώση 6% της οινοπαραγωγής στην ΕΕ

10 Οκτωβρίου 2023, 10:34

images

Η παραγωγή κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 6% φέτος μετά την απότομη πτώση σε χώρες με μεγάλη παραγωγή όπως η Ιταλία και η Ισπανία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, καθώς η συγκομιδή των σταφυλιών τελείωσε.

Στην πρώτη του εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. προέβλεψε ότι η οινοπαραγωγή για το 2023 θα διαμορφωθεί περίπου στα 150 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με την παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία να μειώνεται κατά 12% και 14% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και μυκητιακές ασθένειες έπληξαν τόσο πολύ τους αμπελώνες στην Ιταλία φέτος που η χώρα θα χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, με τη Γαλλία να ανακτά την πρώτη θέση για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια, δήλωσαν οι ιταλικές οινοπαραγωγικές ενώσεις τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας εκτίμησε την Παρασκευή ότι η παραγωγή κρασιού θα είναι παρόμοια με το 2022 και 3% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας στα 46 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αν και με μεγάλες διαφορές μεταξύ των διάφορων περιοχών. Η Επιτροπή προσδιόρισε την παραγωγή γαλλικού κρασιού σε 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 100 λίτρα ή 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού.


Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα