ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση νερού βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου

22 Μαρτίου 2023, 15:09

images

Η τακτική κατανάλωση νερού βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου και κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει ο διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιµατολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Δρ Λοΐζος Λοΐζου.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο Δρ Λοΐζου ανέφερε ότι η αρκετή κατανάλωση νερού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

«Φαίνεται ότι αυτοί που πίνουν πολύ νερό κάθε μέρα, δια της ενυδάτωσης και της αποβολής τοξινών επιτρέπουν στον οργανισμό να μετατοπίζει καλύτερα τις τοξίνες και μπορεί να παίζει ρόλο και κατά του καρκίνου, για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος», εξήγησε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που ενυδατώνονται σωστά έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας - για τους άνδρες της τάξης του 54% και για τις γυναίκες της τάξης του 42%».

«Άρα το να πίνουμε τακτικά αρκετό νερό κάθε μέρα έχει πολλές σημαντικές εφαρμογές στην πρόληψη ασθενειών ή ακόμη και για να νιώσουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Αποφυγή αλκοόλ, καφέ, τσαγιού για ενυδάτωση

Ο Δρ Λοΐζου επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τον καφέ ή το τσάι για την ενυδάτωση, γιατί δεν είναι καλοί τρόποι ενυδάτωσης και προκαλούν αυξημένη διούρηση.

Συνιστά προσοχή στον κόσμο, «γιατί αν πίνετε καφέ χωρίς να πίνετε αρκετό νερό, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο και από πέτρες στους νεφρούς και σημεία δυσπεψίας», είπε.

Υπογράμμισε ότι το νερό είναι ένα πολύτιμο συστατικό το οποίο δεν πρέπει να λείπει καθημερινά από το τραπέζι μας και από το χώρο εργασίας μας.

«Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι για ενυδάτωση είναι μόνο το νερό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι νερό μπορούμε να πάρουμε από φρούτα, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, μήλα κ.ά.

Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Ερωτηθείς πόση ποσότητα νερό πρέπει να πίνει ο κόσμος καθημερινά, ο Δρ Λοΐζου είπε ότι αυτό εξαρτάται πολύ από τον τύπο σωματικής δραστηριότητας, την ηλικία, τον σωματότυπο του κάθε ατόμου.

«Όμως, κατά μέσο όρο για ένα ενήλικα γύρω στα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, δηλαδή 1,5 λίτρο ή και περισσότερο την ημέρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και αν δεν διψούμε είναι καλό να πίνουμε νερό, γιατί όταν αρχίσουμε να διψούμε σημαίνει ότι ήδη αρχίζουμε να έχουμε κάποια μικρή απώλεια ύδατος».

Σύμφωνα με τον Δρ Λοΐζου, αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε συμπτώματα, για παράδειγμα ξηρό στόμα ή δέρμα το οποίο γίνεται λιγότερο ενυδατωμένο, σημαίνει ότι έχουμε αφήσει την κατάσταση να προχωρήσει πολύ.

«Ακόμα και όταν καθόμαστε σε ένα γραφείο και εργαζόμαστε, δια μέσου της αναπνοής μας και δια μέσου του δέρματος μας χάνουμε νερό. Για αυτό πρέπει να πίνουμε τακτικά νερό έστω και αν δεν διψούμε», συμπλήρωσε, καθώς επίσης η μία από τις συχνότερες αιτίες της κούρασης που αισθανόμαστε είναι η ήπια αφυδάτωση.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα