ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Γαλλία καταγράφει ρεκόρ ξηρασίας

21 Φεβρουαρίου 2023, 19:40

images

Η Γαλλία έφτασε το ρεκόρ της ξηρασίας των 31 ημερών χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για τα αποθέματα νερού σε περιοχές της Ευρώπης που εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις από τη σοβαρή ξηρασία του περασμένου έτους.

Με τη βροχόπτωση σε όλη τη χώρα να κυμαίνεται κάτω από ένα χιλιοστό την ημέρα από τις 21 Ιανουαρίου, η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France είπε ότι η απουσία βροχόπτωσης έφτασε το ρεκόρ που είχε σημειωθεί την άνοιξη του 2020.

Ο χειμώνας συνήθως είναι κρίσιμη περίοδος για την αναπλήρωση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων με βροχοπτώσεις. Αυτός ο αριθμός ημερών χωρίς βροχή «δεν έχει ξαναφανεί» τον χειμώνα σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1959, δήλωσε την Τρίτη το Meteo France.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος πιο θερμός Ιανουάριος που καταγράφηκε στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες τη μέρα της Πρωτοχρονιάς να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ σε κάποια μέρη της ηπείρου, σύμφωνα με το εργαλείο κλιματικής παρακολούθησης Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό έγινε μετά που η Ευρώπη έζησε το δεύτερο πιο ζεστό έτος στην ιστορία της το 2022, με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία να σημειώνουν νέα ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, συνδυασμένα με εκτεκταμένη ξηρασία.

Οι ψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία οδήγησαν σε ξέσπασμα ρεκόρ δασικών πυρκαγιών και άσκησαν σοβαρή πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο και στα αποθέματα νερού της ηπείρου.

Η υπηρεσία World Weather Attribution υπολόγισε πέρυσι ότι η αγροτική και οικολογική ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο ήταν τουλάχιστον 20 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ακραίες ξηρές περίοδοι θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες με την παγκόσμια θέρμανση.

Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο ξηρασίας, υπάρχει επίσης ανησυχία για τα τρέχοντα αποθέματα νερού. Η Βαρκελώνη και μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιοχής της Καταλονίας της Ισπανίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στο νερό λόγω της έλλειψης βροχής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για το πλύσιμο του εξωτερικού των σπιτιών ή των αυτοκινήτων ή για να γεμίζουν πισίνες και μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση.

Ωστόσο το ρεκόρ του 1962 με 79 μέρες χωρίς περισσότερο από ένα χιλιοστό βροχόπτωσης παραμένει.

Στην Ιταλία, ο ζεστός καιρός οδήγησε σε μείωση της περιοχής που καλύπτεται από χιόνι και των σχετικών αποθεμάτων νερού. Οι ιταλικές Άλπεις είχαν 53% λιγότερο χιόνι απ' ότι συνήθως, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ποσότητα νερού τήξης για την κοιλάδα του Πάδου, τον κύριο γεωργικό κόμβο της χώρας.

Ο ρυθμός ροής του ποταμού Πάδου πλησίαζε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε τουλάχιστον δύο πόλεις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εθνικό φορέα που επιβλέπει τη διαχείριση της γης και των αρδευτικών πόρων.

Σε εθνικό επίπεδο, οι υδάτινοι πόροι που σχετίζονται με το χιόνι ήταν 45% χαμηλότεροι στα μέσα Φεβρουαρίου από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με το Fondazione CIMA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο.

Η Meteo France ανέφερε ότι η τρέχουσα ξηρή περίοδος στη χώρα δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο, με πρόβλεψη βροχών στα νότια της χώρας την Τετάρτη.

Το προηγούμενο ρεκόρ χειμερινής ξηρασίας στη Γαλλία ήταν 22 ημέρες το 1989.

Σχετικά Άρθρα