ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου δεν έχει ηλικία

19 Μαΐου 2022, 06:00

images

Με το σύνθημα «η Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου (ΙΦΝΕ) δεν έχει ηλικία», η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων για το Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου στις 19 Μαΐου, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η ΙΦΝΕ στην ποιότητα ζωής και φροντίδα των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την EFCCA, η ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, υποεκπροσωπείται, παρόλο που η επίπτωση και ο επιπολασμός της ΙΦΝΕ σε ηλικιωμένους ασθενείς αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι την επόμενη δεκαετία, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ΙΦΝΕ θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των ασθενών με ΙΦΝΕ. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ΙΦΝΕ επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι η EFCCA έχει συζητήσει αυτό το θέμα με εκπροσώπους από 8 συλλόγους ασθενών και εργάζονται για τις κύριες ανησυχίες της νόσου στους ηλικιωμένους.

Ο πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΓΕΚ) και γαστρεντερολόγος Δρ Ανδρέας Ευγενίου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι με τον όρο ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) ονομάζουμε τη νόσο του CROHN και την ελκώδη κολίτιδα τα οποία είναι αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα αλλά μπορούν να συνοδεύονται και από εκδηλώσεις από άλλα συστήματα (αρθρώσεις, δέρμα, οφθαλμούς, ήπαρ και άλλα).

Όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για την Κύπρο, ενώ διεθνώς η συχνότητα κυμαίνεται από 1:1000 έως 1:500 σε διάφορες περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο Δυτικό κόσμο.

Σημείωσε ακόμη ότι η συμπτωματολογία των νοσημάτων αυτών μπορεί να είναι από ανύπαρκτη έως πολύ σοβαρή, καθώς επίσης τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν διαφορετικά άτομα με διαφορετικό τρόπο ακόμα και σε άτομα με το ίδιο νόσημα. Επίσης, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, με την πιο μεγάλη αναλογία να είναι στις ηλικίες από 15 έως 30 ετών.

Αίτια και συμπτώματα

Αναφορικά με τα αίτια της νόσου, ο Δρ Ευγενίου δήλωσε ότι είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας ενώ φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση των νοσημάτων τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και κληρονομικότητα.

«Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, οι διαρροϊκές κενώσεις, η καταβολή, η εύκολη κόπωση, η απώλεια βάρους, οι βλεννοαιμορραγικές κενώσεις καθώς και η καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά», αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν και εξωεντερικές εκδηλώσεις των νοσημάτων όπως αρθραλγία, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, φλεγμονές των οφθαλμών, δερματικά εξανθήματα, ηπατικά νοσήματα, χολολιθίαση και νεφρολιθίαση.

Επιπλέον, η διάγνωση γίνεται από τον Γαστρεντερολόγο με λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και με ειδικές ενδοσκοπικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση, η γαστροσκόπηση, ενδοσκοπική κάψουλα καθώς και με ακτινολογικές εξετάσεις όπως η μαγνητική εντερογραφία.

Θεραπεία και πρόληψη

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος CROHN είναι χρόνια νοσήματα με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε, υπάρχουν πολλές θεραπείες σήμερα με τις οποίες τα νοσήματα αντιμετωπίζονται πολύ καλά ούτως ώστε οι ασθενείς να βρίσκονται σε μακρές περιόδους ύφεσης χωρίς συμπτωματολογία και να ζουν μία φυσιολογική ζωή.

Ωστόσο, για την πρόληψη της νόσου συστήνει την αποφυγή του στρες, υγιεινή ζωή (άσκηση και διατροφή) και κυρίως έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και επίσκεψη στον ιατρό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα