ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εξειδίκευση σύμμαχος στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών

04 Ιανουαρίου 2023, 10:32

images

Τη σημασία της εξειδίκευσης στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των αθεράπευτων σπάνιων ασθενειών τονίζει ο καθηγητής, γενικός εκτελεστικός διευθυντής και ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λεωνίδας Φυλακτού.

Σε άρθρό του επισημαίνει ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση και πολλοί ασθενείς έχουν επωφεληθεί, είτε μέσα από καινοτόμες θεραπείες, είτε μέσα από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

«Μόνο η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης μέσα από την έρευνα θα ενδυναμώσει τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενειών. Γνωρίζουμε για ασθένειες εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος και υπομονή», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, λόγω της εξέλιξης της επιστήμης πολλοί άνθρωποι τώρα ζουν περισσότερο και έτσι η φροντίδα προς αυτούς θα αυξηθεί καθώς η τεχνολογία της επιστήμης έχει αναπτυχθεί ραγδαία και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η εφαρμογή της θα ενσωματώνεται στην κλινική πρακτική προς την αντιμετώπιση των ασθενειών και θα μπορούν να γίνουν περισσότερα για πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα για τους χρόνιους, που στις πλείστες περιπτώσεις μεταφέρουν την πάθησή τους από τη γέννησή τους.

Υποδεικνύει ακόμη ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών θα πρέπει να ενσκήψουν στα προβλήματα και να επενδύσουν περισσότερο στην προώθηση της επιστήμης αλλά και στη δημιουργία κέντρων εξειδίκευσης, εκεί όπου χρειάζεται, αλλά ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των χρόνιων και των πολύπλοκων ασθενειών. 

Προκλήσεις στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία

Όπως αναφέρει ο κ. Φυλακτού, το 2023 μπαίνει έχοντας την πανδημία ως ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το παγκόσμιο.

«Παρόλα ταύτα, εκτός και αν υπάρχουν εκπλήξεις, το αποτύπωμά της για τη νέα χρονιά αναμένεται να είναι λιγότερα αισθητό, με την ελπίδα ότι θα εξελιχθεί σε μια πιο ήπια λοίμωξη, η οποία θα προκαλέσει ακόμη λιγότερους θανάτους», συμπληρώνει.

Από την άλλη, παρά την εξέλιξη της επιστήμης, ο αριθμός των ασθενών παραμένει πολύ ψηλός και τα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές και συχνές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης αλλά επίσης σπάνιες και χρόνιες παθήσεις, αναφέρει ο κ. Φυλακτού.

Ως εκ τούτου, δηλώνει ότι αυτές οι παθήσεις και ασθένειες αποτελούν πρόκληση για τα συστήματα υγείας επειδή αρκετές από αυτές παρουσιάζονται εκ γενετής, καθώς επίσης προκαλούν αντίκτυπο και στην υπόλοιπη κοινωνία γιατί ένα μέρος αυτών των ασθενών καταλήγουν με αναπηρίες, οι οποίες έχουν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Κάνει αναφορά επίσης και στην ραγδαία αύξηση στις ψυχικές παθήσεις, οι πλείστες από τις οποίες προκλήθηκαν λόγω των πληγών κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας στον οικογενειακό και στον εργασιακό χώρο.

Επίσης, υποστηρίζει ότι αντίκτυπο στην υγεία είχε και θα έχει και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εκτός από την απώλεια των χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων, οι κυρώσεις που επιβάλλονται και η οικονομική λιτότητα θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ανθρωπότητα, κάποια από τα οποία θα αγγίξουν και την υγεία.

«Σε μια τέτοια εξέλιξη, τα συστήματα υγείας, ανά το παγκόσμιο, θα  βρεθούν μπροστά σε νέες προκλήσεις με ένα κατακουρασμένο προσωπικό, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας», σημειώνει, προσθέτοντας ότι προβλέπεται οι ανάγκες να είναι αυξημένες στο μέλλον σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην ανάγκη για υποστήριξη των συστημάτων υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα