ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΠΙΚ στηρίζει την κατασκευή ειδικών δωματίων τοκετού για COVID-19 θετικές εγκύους στο Μακάρειο

09 Φεβρουαρίου 2021, 14:09

images

Με αφορμή δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την διενέργεια Καισαρικών τομών σε όλες τις έγκυες με Covid-19, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου (ΕΠΙΚ) δηλώνει την αλληλεγγύη της στο προσωπικό της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ και στηρίζει τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις τους για κατασκευή ειδικών δωματίων τοκετού για COVID-19 θετικές εγκύους.

Σημειώνει ότι στην υπάρχουσα βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών για τις COVID-19 θετικές εγκύους, που φτάνουν μέχρι και 65%, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη διενέργεια κολπικού τοκετού σε COVID-19 θετικές εγκύους.

Γι' αυτό όμως, σημειώνεται, απαιτείται κατάλληλη υγειονομική διαχείριση, υλικοτεχνική υποδομή, αίθουσα τοκετού και χειρουργείο με αρνητική πίεση, απομονωμένους χώρους, επάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού με απαραίτητα μέσα προστασίας και εκπαίδευση για εφαρμογή των μέτρων.

Η ΕΠΙΚ διαφωνεί κάθετα με τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα, που αφήνει σκιές και υπονοούμενα για την επιστημονικότητα και τη σωστή διαχείριση των εγκύων με Covid-19.

Αναφέρει ότι αναγνωρίζει το έργο της Κλινικής, που ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ ως κέντρο αναφοράς και η μοναδική Κλινική στην Κύπρο, που αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει τοκετούς και γυναικολογικά χειρουργεία σε Covid θετικές γυναίκες ενώ παράλληλα αναλαμβάνει όλες τις κυήσεις υψηλού κινδύνου παγκύπρια.

Υποδεικνύει ότι «οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και σε όλες τις υποδομές. Δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού. Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και ο γιατρός οφείλει να προσαρμόσει την επιστημονική γνώση στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου περιστατικού και στην υποδομή που διαθέτει».

Συνεπώς, σημειώνει η ΕΠΙΚ, αντί να επικρίνουν κάποιοι εκ του ασφαλούς και μάλιστα χωρίς γνώση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζει η Κλινική, ας επικεντρωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και ας ενώσουμε τις προσπάθειες μας μαζί τους ώστε να υπάρξουν το συντομότερο οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την καταλληλότερη διαχείριση όλων των περιστατικών που αντιμετωπίζονται εκεί.

Σχετικά Άρθρα