ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Βουλή στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

01 Ιουνίου 2023, 20:26

images

Η Βουλή οφείλει να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για περιβαλλοντική δράση και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου, συμμετέχοντας στην πολυμερή προσέγγιση της παγκόσμιας κοινότητας για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανέφερε προ ημερησίας διατάξεως της Ολομέλειας ο Προεδρεύων, βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Με αφορμή της 5η Ιουνίου, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ανέφερε ότι η Βουλή εμμένει στην τήρηση των συμβάσεων που υπογράφονται στο πλαίσιο περιβαλλοντικών συνδιασκέψεων, καθώς και στη δέσμευσή μας στην πράσινη μετάβαση και στη συνδιαμόρφωση των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών.

Σημείωσε επίσης ότι η αλόγιστη ανθρωπογενής δραστηριότητα, που κορυφώθηκε κατά τον 20ό αιώνα, έχει ανεπανόρθωτα πλήξει τον φυσικό κόσμο και τη βιωσιμότητα της Γης, θέτοντας το μέλλον της ανθρωπότητας σε κίνδυνο. Όπως είπε, η κλιματική κρίση, συνοδευόμενη από ακραία φαινόμενα ζέστης, ξηρασίας και πλημμυρών, η απώλεια της βιοποικιλότητας και του πλούτου των οικοσυστημάτων, βρίσκονται προ των πυλών, κατά τρόπο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του ανθρώπινου είδους. Η πολλαπλή αυτή κρίση, πρόσθεσε, επηρεάζει δυσανάλογα τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών, των γυναικών και των αυτόχθονων πληθυσμών, πλήττοντας περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να εκτοπιστούν λόγω της κλιματικής κρίσης μέχρι το 2050.

«Η Κύπρος υποφέρει επίσης από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πλανητικής αυτής κρίσης, με το 7% της κυπριακής γης να έχει ήδη ερημοποιηθεί, ενώ έρχεται αντιμέτωπη με μακρότατες ξηρασίες και ολοένα και πιο συχνές και καταστρεπτικές πυρκαγιές», σημείωσε.



Σχετικά Άρθρα