ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανοσοθεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου

20 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συμπαγείς καρκινικοί όγκοι αλλά και το πώς δουλεύει η ανοσοθεραπεία εξετάζει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος.

Στο 53ο επεισόδιο της σειράς εκλαϊκευτικής επιστήμης #ScienceTalks του ΠΚ, ο καθηγητής μιλά επίσης για τη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τη θεραπεία των συμπαγών καρκινικών όγκων και για το ποσοστό επιτυχίας της ανοσοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο.

Εξηγεί γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών ανταποκρίνονται σε μεθόδους ανοσοθεραπείας και για συγκεκριμένα είδη καρκίνου και για ποιο λόγο, η συγκεκριμένη θεραπεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

Η ανοσοθεραπεία βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα στην φαρμακευτική αγωγή κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τον καθηγητή. Οι συμπαγείς όγκοι όπως αναφέρει, είναι όγκοι μάζας δηλαδή είναι σκληρότεροι όγκοι.

Οι περιπτώσεις σκληρών όγκων που εξετάζονται στο εργαστήριο του, αφορούν όγκους στο πάγκρεας και στους μαστούς.

Μιλώντας για το έργο που διεξάγεται στο εργαστήριο του, ο καθηγητής εξηγεί πώς γνωρίζοντας τους λόγους δημιουργίας μηχανικών δυνάμεων στους όγκους, ανέπτυξαν θεραπευτικές στρατηγικές που μειώνουν τις μηχανικές δυνάμεις και επαναφέρουν την αιμάτωση σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Το αποτέλεσμα των στρατηγικών αυτών, είναι να ενισχυθεί η ανοσοθεραπεία σε επίπεδο ολικής ίασης, σε προ κλινικά μοντέλα του μαστού και σε σαρκώματα.

Μέσω της ανοσοθεραπείας, γίνεται μια προσπάθεια ο όγκος να μοιάσει με φυσιολογικό ιστό ώστε τα φάρμακα να φτάσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα στον όγκο.

Ακόμη, αναλύει τους πιθανούς λόγους αποτυχίας και πώς η έρευνα που γίνεται στο ερευνητικό του εργαστήριο επιχειρεί να καταστήσει τις θεραπείες κατά του καρκίνου πιο αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, για να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχής η ανοσοθεραπεία γίνεται μια διαδικασία ιατρικής ακρίβειας μέσω υπερήχων και απεικόνισης, για να εξεταστεί η σκληρότητα του όγκου, πόσο καλά αιματώνεται και ακολούθως να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Ακόμη, μέσω μηχανικών βιοδεικτών μπορεί να εξεταστεί και πώς ο όγκος μεταβάλλεται.

Σημειώνει ακόμη, ότι υπάρχει συνεργασία με γιατρούς από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ώστε η ανοσοθεραπεία να περάσει από προ κλινικό στάδιο σε κλινικό.

Υπάρχουν συνεργασίες με βιολόγους, μηχανικούς, γιατρούς και ανθρώπους από την οργανική χημεία, ανέφερε, για το κομμάτι της διεπιστημονικότητας προσθέτοντας και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκυο, γνωστό για τις επιτυχίες στον τομέα.

Ερωτηθείς για το πώς οι θεραπείες αυτές μπορούν να γίνουν πιο προσιτές σε θέμα κόστους για τους ασθενείς, ο καθηγητής είπε πως το υψηλό κόστος των θεραπειών ακολουθείται λόγω της πολύχρονης διαδικασίας έρευνας σε προ κλινικό και κλινικό στάδιο.

Πρόσθεσε,, πως ο καθορισμός του κόστους είναι θέμα πολιτικής και όχι της έρευνας.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα