ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυσικοθεραπεία: Εφαρμόζεται σε ασθενείς όλων των ειδικοτήτων

08 September 2021, 11:46

images

Η 8η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1996 ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας και είναι από τα λίγα επαγγέλματα υγείας που μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου μας ενημερώνει περεταίρω για τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του επαγγέλματος.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας είναι να υποστηρίξει τις οργανώσεις και τους επαγγελματίες στις προσπάθειες τους να προωθήσουν το επάγγελμα, να επιδείξουν το σημαντικό ρόλο της φυσιοθεραπείας στην υγεία και την ευημερία παγκοσμίως και να επιδείξουν τη σημαντικότητα του επαγγέλματος στις πολιτικές ηγεσίες που είναι υπεύθυνες για τη χάραξη πολιτικής.

Η συγκεκριμένη ημέρα σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της παγκόσμιας κοινότητας φυσιοθεραπευτών και δίνει την ευκαιρία αναγνώρισης του έργου στο οποίο επιτελούν οι φυσιοθεραπευτές τόσο για τους ασθενείς, όσο και για την επιστημονική κοινότητα.

Η φυσιοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας και βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς, ακολουθώντας επιστημονικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τα λίγα επαγγέλματα υγείας που μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Παιδιατρική Καρδιοχειρουργική, Πνευμονολογία, Ουρολογία και άλλες.

Ακόμη, μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ως μια ξεχωριστή διαδικασία σε ένα πλάνο αποθεραπείας ή σε συνδυασμό με άλλους επαγγελματίες υγείας που αποτελούν τη διεπιστημονική ομάδα και έχουν ως σκοπό την καλύτερη και πιο ποιοτική διαχείριση της κατάστασης του ατόμου.

Mέσω ειδικών χειρισμών και εξειδικευμένου εξοπλισμού η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και θεραπεία των ακριβών αιτιών διαφόρων κλινικών συμπτωμάτων, στην προώθηση της αποκατάστασης μετά από ατυχήματα και χειρουργικές επεμβάσεις και συμβάλει στην αντιμετώπιση νευρολογικών και άλλων διαταραχών του ανθρώπινου σώματος.

Ουσιαστικά, ο ευρύτερος στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση, η διατήρηση και η αποκατάσταση της μέγιστης λειτουργικής ικανότητα ενός ατόμου και παράλληλα είναι ένα μέσο υποστήριξης και ενθάρρυνσης της ψυχολογικής και κοινωνικής κατάστασης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.

Τα βασικότερα όπλα ενός φυσιοθεραπευτή στην αξιολόγηση, στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική εκτέλεση ενός πλάνου αποκατάστασης είναι η συνεχής μελέτη, εκπαίδευση και αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του.

Φυσικοθεραπεία στην Κύπρο 

Στην Κύπρο σύμφωνα με τον Περί Εγγραφής Φυσιοθεραπευτών Νόμο 140/89, καθιδρύθηκε το 1989 ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών και μέλη του είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο φυσιοθεραπευτές που ασκούν το επάγγελμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Όλοι οι εγγεγραμμένοι φυσιοθεραπευτές ειδικεύονται στην παθολογία της ανθρώπινης κίνησης και της φυσικής δραστηριότητας και έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσιοθεραπείας, σε ειδικούς φορείς όπως γηροκομεία, ειδικά σχολεία και κέντρα αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες.

X.X.

Σχετικά Άρθρα