ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρένο στις χαλαρώσεις έβαλαν οι επιδημιολογικοί δείκτες

01 Φεβρουαρίου 2022, 09:24

images

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνουν υπουργός Υγείας και επιδημιολόγοι για ενδεχόμενες γενναιόδωρες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει κολλήσει στο 2,5% εδώ και αρκετές εβδομάδες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν εμπνέει ασφάλεια για μεγάλης έκτασης χαλαρώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε χθεσινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ανέφερε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις, διότι στόχος μας δεν είναι να δώσουμε κάποιες χαλαρώσεις και να έρθουμε μετά από δύο εβδομάδες και να επιβάλλουμε καινούργια περιοριστικά μέτρα».

Σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με τους επιστήμονες θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Χθες διενεργήθηκαν 137,680 τεστ ανίχνευσης και εντοπίστηκαν 3.396 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε στο 2,47%. Σημαντική μείωση σημείωσαν οι νοσηλείες που ανήλθαν στις 204,  εκ των οποίων οι 65 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 76,36% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Την Κυριακή οι νοσηλευόμενοι ήταν 211 εκ των οποίων οι 74 σε σοβαρή κατάσταση.

Στην επικείμενη σύσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι εισηγήσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι από τους επιδημιολόγους στις δύο προηγούμενες συνεδρίες και αφορούν χαλαρώσεις για ανεμβολίαστους, αναμένεται να τεθούν ξανά στο μικροσκόπιο, με σκοπό να οδηγηθούν προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, φαίνεται ότι θα παραμείνει στο συρτάρι τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα το μέτρο που θα επιτρέπει το χορό και την αύξηση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις.

Επί τάπητος θα τεθεί εισήγηση για την είσοδο σε χώρους εστίασης των παιδιών από 12 έως 18 χρονών τα οποία είναι ανεμβολίαστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν rapid test 24 ωρών.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και η αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης από 8 σε 10 άτομα, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να συναθροίζεται σε οικίες.

Επιπλέον στο τραπέζι για εξέταση θα τεθεί και η μείωση του ποσοστού τηλεργασίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του προγράμματος «Test to stay» και σε άλλους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας, αρχής γενομένης με την εθνική φρουρά, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι διαβουλεύσεις, με το αρμόδιο υπουργείο.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο νέων χαλαρώσεων τη δεδομένη στιγμή συστήνοντας υπομονή μέχρι να διαφανεί αισθητή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού θα πρέπει να γίνονται αργά και σταθερά βήματα, διότι μετά θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν ξανά αυστηρά μέτρα, όπως ανέφερε.

Η κ. Κολιού εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σύντομα θα βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, στα νοσηλευτήρια και ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας επικρατεί κατά 90% η Δέλτα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι καινούργια, αλλά νοσηλεύονται κάποιες μέρες στις εντατικές μονάδες, όπως είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα