ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρώπη: «Κερδίζουμε τη μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων»

06 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

«Κερδίζουμε τη μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων» δηλώνει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Carlien Scheele, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων.

Ο κ. Scheele, αναφέρει επίσης ότι «οι τελευταίες εκτιμήσεις του EIGE δείχνουν ότι η νομοθεσία και οι εκστρατείες λειτουργούν».

«Ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν έχει αυξηθεί επειδή υπάρχουν περισσότερα κορίτσια που ζουν στην ΕΕ, τα οποία προέρχονται από χώρες που ασκούν τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ)», είπε.

Εκτιμάται ότι, σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, 180.000 κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό, ενώ 600.000 γυναίκες ζουν με τις συνέπειες της πρακτικής αυτής στην Ευρώπη.

Ωστόσο, «οι πληγείσες κοινότητες αντιτίθενται όλο και περισσότερο στην πρακτική και συχνά οδηγούν σε προσπάθειες για την εξάλειψη της», πρόσθεσε.

Ο EIGE συνιστά στις χώρες τις ΕΕ «να παρέχουν εξειδικευμένη κατάρτιση σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τις πληγείσες κοινότητες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η επιβολή του νόμου και η προστασία των παιδιών, το άσυλο και η μετανάστευση».

Συνιστά, επίσης, στις χώρες να εφαρμόσουν εθνικά συστήματα καταγραφής για την καταγραφή των περιπτώσεων ακρωτηριασμού, να επενδύσουν σε εκστρατείες βάσης και να αναγνωρίσουν τον ακρωτηριασμό ως μια μορφή δίωξης με βάση το φύλο στο σύστημα ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της, εκφράζει την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του ΑΓΓΟ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση επί του θέματος «η ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί απαίτηση βάσει της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από 21 κράτη μέλη».

Επιπλέον, «μέσω του προγράμματος ‘Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες’ (CERV), θα εξακολουθήσει να παρέχεται χρηματοδότηση σε έργα των κρατών μελών και της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων».

Υπογραμμίζεται ότι «παρά τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε περίπου 650.000 γυναίκες και κορίτσια προσφέρθηκαν υπηρεσίες υποστήριξης κατά της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης και υποστήριξης για την πρόληψη επιβλαβών πρακτικών. Η ΕΕ στηρίζει επίσης έργα για την αντιμετώπιση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε επίπεδο χώρας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΜΔΑΔ)».

Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που πρότεινε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, επιδιώκει την ενίσχυση των εγγυήσεων προστασίας που παρέχονται στα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, ιδίως σε γυναίκες αιτούμενες άσυλο που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Εδώ περιλαμβάνεται η εξασφάλιση πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, κατάλληλη μετατραυματική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αίτησης ασύλου.

Εντός του έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η ειδική σύσταση για την πρόληψη επιβλαβών πρακτικών.

Ορισμός ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ως ακρωτηριασμός/αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων νοούνται όλες οι διαδικασίες που συνεπάγονται μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών ή άλλον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο υφίσταται και στην Ευρώπη.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια λανθασμένη πρακτική που πραγματοποιείται για διάφορους πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους σε νεαρά κορίτσια από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Αποτελεί μορφή παιδικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών, η οποία έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα