ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκό κάλεσμα για βία και παρενόχληση στην εργασία

26 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση (σύμβαση 190 της ΔΟΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η βία και η παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και επίμονο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο: περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους έχουν υποστεί βία και παρενόχληση στην εργασία, είτε σωματική, ψυχολογική είτε σεξουαλική, με τις γυναίκες να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η σύμβαση για τη βία και την παρενόχληση είναι η πρώτη διεθνής πράξη που ορίζει ελάχιστα πρότυπα για την αντιμετώπιση της εργασιακής παρενόχλησης και βίας.

Τονίζεται ότι αυτή η σύμβαση θα συμβάλει στην προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της ισότητας των φύλων, και θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Με τη χθεσινή του απόφαση, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τα μέρη της σύμβασης που αφορούν ιδίως τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης.

Επόμενα βήματα

Η απόφαση που εκδόθηκε χθες θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας ενέκρινε τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η σύμβαση παρέχει ένα κοινό πλαίσιο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης με βάση το φύλο.

Για πρώτη φορά στο διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα του καθενός σε έναν κόσμο εργασίας απαλλαγμένο από βία και παρενόχληση αναγνωρίζεται ρητά, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης σεβασμού, προώθησης και πραγματοποίησης αυτού του δικαιώματος.

Η σύμβαση παρέχει επίσης τον πρώτο διεθνή ορισμό της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Όλα τα κράτη μέλη υποστήριξαν τους στόχους αυτής της σύμβασης και διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην έγκρισή της στη ΔΟΕ.

Στις 12 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα