ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ρευματοπαθείς

04 Μαρτίου 2021, 09:28

images

Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από την μελέτη REUMAVID, μια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 1800 άτομα με ρευματικές παθήσεις από 7 ευρωπαϊκές χώρες, μισοί από τους συμμετέχοντες δεν έλαβαν πληροφορίες για το πως μπορεί να τους επηρέαζε η COVID-19. Ωστόσο, μεταξύ όσων είχαν λάβει τέτοιες πληροφορίες η πιο συχνή πηγή είναι οι σύνδεσμοι ασθενών.

Όπως σημειώνεται, η πίεση στα συστήματα υγείας γινόταν αισθητή στην διαχείριση ρουτίνας των ατόμων με ρευματοπάθειες. Από το 24% των ασθενών που προσπάθησαν να συμβουλευτούν τον ρευματολόγο τους για τις πιθανές επιπτώσεις από την COVID-19 στην θεραπεία τους, 36% δεν τα κατάφεραν ενώ 42.4% ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό.

Οι Σύνδεσμοι ασθενών, αναφέρεται, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην στήριξη των ατόμων με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη με το να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση και στήριξη. Μεταξύ άλλων τα άτομα με ρευματικές παθήσεις επίσης ανέφεραν ότι πήραν βοήθεια για την καθημερινή διαχείριση της ασθένειας τους, του τρόπου ζωής τους κατά την πανδημία, ψυχολογική στήριξη και βοήθεια στο να λάβουν την θεραπεία τους ή να επικοινωνήσουν με την ιατρική τους ομάδα.

Σχετικά Άρθρα