ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή διακήρυξη για ποδηλασία - Στόχος η βελτίωση υποδομών για ποδηλάτες

03 Απριλίου 2024, 17:12

images

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές κάνει σήμερα, η ΕΕ εγκρίνοντας την ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ποδηλασία

Στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταφορών και των Ημερών «Συνδέοντας την Ευρώπη», η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν θα υπογράψει τη διακήρυξη μαζί με την Karima Delli, Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Georges Gilkinet, Αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, η υπογραφή της διακήρυξης συνάδει με τον στόχο της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου για απανθρακοποίηση των μεταφορών.

H διακήρυξη αναγνωρίζει την ποδηλασία ως ένα βιώσιμο, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό μέσο μεταφοράς, με ισχυρή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η διακήρυξη περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για ασφαλή και συνεκτικά αστικά δίκτυα ποδηλασίας, καλύτερες συνδέσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες, ασφαλείς χώρους στάθμευσης και πρόσβαση των ηλεκτρικών ποδηλάτων σε σημεία φόρτισης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα αναληφθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Όλα αυτά τα στοιχεία, σημειώνει η Επιτροπή, είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των ποδηλατικών υποδομών σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε η ποδηλασία να γίνει πιο ελκυστική για το κοινό.

«Αναγνωρίζουμε τα πολυάριθμα οφέλη της ποδηλασίας: μειώνει τη ρύπανση και την αστική συμφόρηση και προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής Επιπλέον, η ποδηλασία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία και την ανάπτυξη και δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Η στήριξη της ποδηλασίας ευθυγραμμίζεται με τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και τους στόχους της», ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Η διακήρυξη βασίζεται σε σχετική πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2023, ανταποκρίνεται σε αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών και συνιστά μια κοινή πολιτική δέσμευση και στρατηγική πυξίδα για τις υπάρχουσες και μελλοντικές πολιτικές και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ποδηλασία.

Συγκεκριμένα, στην  Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το Ποδήλατο, αναλύονται με λεπτομέρεια όλες οι δράσεις που πρέπει να ενεργοποιηθούν για την πανευρωπαϊκή στήριξη του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και, τεκμηριώνονται όλα τα οφέλη της διακίνησης με ποδήλατο τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό επίπεδο κοινωνίας.

Τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη στροφής προς φιλικά για το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση, που μόνο στην Ευρώπη προκαλεί γύρω στους 400.000 θανάτους.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης, η ποδηλασία είναι βιώσιμη αφού εξοικονομεί εκπομπές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ποδήλατα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Επίσης, τα αποτελέσματα της ποδηλασίας, είναι έμπρακτα τεκμηριωμένα. Μεταξύ άλλων, σε αστικά περιβάλλοντα που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα ποδήλατα, οι μετακινούμενοι με αυτά, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα  κυκλοφοριακής συμφόρησης. Και ενώ κάθε χιλιόμετρο που διανύεται με το αυτοκίνητο, φέρνει σημαντικό κόστος στην κοινωνία η μετακίνηση με ποδήλατο, έχει μόνο θετική προσφορά προς το σύνολο.

Επιπλέον, έχει καταγραφεί πως οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν τακτικά με το ποδήλατο στην εργασία τους, ασθενούν λιγότερο, λόγω της συχνής ήπιας φυσικής άσκησης. 

Παράλληλα, η ποδηλασία στην Ευρώπη, παράγει παγκοσμίως οικονομικά οφέλη της τάξεως των €150 δισ. ετησίως με τις θετικές επιδράσεις σε περιβάλλον, δημόσια υγεία και το σύστημα κινητικότητας να είναι εξαιρετικά υψηλά.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα