ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωβαρόμετρο: Το 63% των Κυπρίων βίωσαν προβλήματα ψυχικής υγείας

09 Οκτωβρίου 2023, 19:27

images

Το 63% των Κυπρίων (46% στην ΕΕ) βίωσαν συναισθηματικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 69% από αυτούς δεν έλαβαν τη στήριξη από τον τομέα της ψυχικής υγείας (54%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου, τα που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), και τη σχετική διάσκεψη που θα διοργανώσει στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν βιώσει δυσκολίες όσον αφορά την ψυχική τους υγεία και ότι οι περισσότεροι από τους μισούς αυτούς πολίτες δεν έχουν λάβει καμία επαγγελματική βοήθεια», ανέφερε η κ. Κυριακίδου σε γραπτή δήλωσή της.

«Πρέπει να θέσει στο επίκεντρο την ευημερία των πολιτών μας, εστιάζοντας στην πρόληψη και την πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία. Εμείς - κυβερνήσεις, αρχές δημόσιας υγείας, θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμμετέχοντες παράγοντες και πολίτες - πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια συλλογική προσπάθεια, για να δώσουμε προτεραιότητα στην καλή ψυχική υγεία και να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται στήριξη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, της υπηρεσίας σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης για λογαριασμό των θεσμών της ΕΕ, 89% των ερωτηθέντων στην ΕΕ θεωρούν την ψυχική υγεία εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία, ωστόσο λιγότερο από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα άτομα με ψυχικής υγείας λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα από σωματικές παθήσεις.

Στη διάσκεψη υψηλότερου επιπέδου με θέμα την ψυχική υγεία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και διά ζώσης την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί η ολοκληρωμένη προσέγγιση για θέματα ψυχικής υγείας που παρουσίασε η Κομισιόν τον Ιούνιο του 2023, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εθνικών. κυβερνήσεων, ευρωπαϊκών οργανώσεων και άλλων συμμετεχόντων εταίρων, καθώς και η βασίλισσα του Βελγίου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις από τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ. Χανς Χένρι Κλούγκε, τον αντιπρόεδρο του Μαρκ Άνγκελ, τον εκπρόσωπο της UNICEF στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα Μπερτράν Μπενβέλ, καθώς και τον Ισπανό Υπουργό Υγείας Χοσέ Μινιόνες, τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Βέλγου Φράνκ Βάντενμπρουκ και τον Υπουργό Υγείας Ουγγρουργό. Πέτερ Τάκατς.

Επιδείνωση της ψυχικής υγείας

Τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας μετά την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και την αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ένα στα έξι άτομα στην ΕΕ αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας πριν από την πανδημία, με τα ποσοστά να έχουν πλέον αυξηθεί.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ερωτηθέντες, τα παγκόσμια γεγονότα έχουν επηρεάσει την ψυχική τους υγεία «σε κάποιον βαθμό» (49% στην Κύπρο, 44% στην ΕΕ) ή σε «μεγάλο βαθμό» (18% και στην Κύπρο και στην ΕΕ).

Για το 60% των ερωτηθέντων στην ΕΕ, ο σημαντικότερος παράγοντας που συνεισφέρει στην ψυχική υγεία είναι οι καλές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ακολουθούν την οικονομική ασφάλεια (53%), η επαφή με τη φύση και τους χώρους πρασίνου (35%), ο σωστός ύπνος (35%), η σωματική άσκηση (34%) και οι κοινωνικές επαφές (33%).

Στην Κύπρο, οι περισσότεροι απάντησαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η οικονομική ασφάλεια (66%), και ακολουθούσαν οι συνθήκες διαβίωσης (49%), οι κοινωνικές επαφές (44%) και η φυσική άσκηση.

Σε όλα τα κράτη μέλη, η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων.

Στην ερώτηση πώς θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε επίπεδο ΕΕ σημειώνουν Όπως πρέπει να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής (45% στην ΕΕ, 56% στην Κύπρο), τη στήριξη των ασθενών με ψυχικές Η νόσος και η πρόσβασή τους στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα (37% στην ΕΕ, 36% στην Κύπρο) και τη στήριξη της ψυχικής υγείας των πλέον ευάλωτων (35% στην ΕΕ, 42% στην Κύπρο).

Η έρευνα για το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 21 Ιουνίου 2023, με δείγμα συνολικά 26.501 ατόμων ηλικίας 15 και άνω από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (544 άτομα από την Κύπρο), με διαδικτυακή συνέντευξη μέσω υπολογιστή.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση του Κομισίου για τη ψυχική υγεία που ανακοινώθηκε στις 7 Ιουνίου 2023, περιλαμβάνει 20 σχετικές πρωτοβουλίες του Κομισιόν, καθώς και χρηματοδότηση ύψους 1,23 δις ευρώ, και επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι μετανάστες. οι πρόσφυγες.

Σχετικά Άρθρα