ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευκαιρία η αναθεώρηση νομοθεσίας για φαρμακευτικά προϊόντα

11 Νοεμβρίου 2022, 17:33

images

Η σημασία και τα οφέλη της αναθεώρησης της γενικής νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και οι προσδοκίες από μια τέτοια προσπάθεια είναι σημεία που συζητήθηκαν την Πέμπτη σε πάνελ συζήτησης συνεδρίου για την υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο, τρία χρόνια μετά την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από την Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).

Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Νάταλι Μολ, στα δικά της σχόλια και παρατηρήσεις είπε ότι τα κράτη μέλη υστερούν στην καινοτομία και πώς αυτή η νομοθετική αναθεώρηση, είναι μια ευκαιρία να αλλάξει αυτό.

Είπε, ότι αυτό που έχουν παρατηρήσει παγκοσμίως είναι ότι το μερίδιο της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο μέσα σε 20 χρόνια, κάτι που δείχνει ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι αρκετά ελκυστικές, καθώς άλλα μέρη του κόσμου κάνουν πράγματα που είναι πιο ελκυστικά για επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης.

«Για εμάς, η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία είναι μια μοναδική ευκαιρία να προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Έχουμε τα φανταστικά νοσοκομεία, τα σπουδαία ερευνητικά κέντρα, έχουμε τη διάνοια χωρίς αμφιβολία, τον ίδιο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ, η διαφορά είναι το χρηματικό ποσό και τα κίνητρα που δίνουμε», είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει η νομοθεσία να είναι βιώσιμη και στο μέλλον.

Η Όλγα Σόλομον, επικεφαλής της Μονάδας Φαρμάκων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη σημασία της νομοθεσίας όσον αφορά τη διάθεση των φαρμάκων. Είπε μεταξύ άλλων, ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν όσον αφορά την πρόσβαση στη διαθεσιμότητα φαρμάκων, είναι να συνεχίσουν να ανταμείβουν την καινοτομία.

Η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα αφορούν επίσης την καινοτομία, είπε, επομένως θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στη νομοθεσία, καθιστώντας την βιώσιμη για το μέλλον για να ενθαρρύνει την καινοτομία.

Ο Ιωάννης Κκολός, εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, είπε μεταξύ άλλων, ότι η κύρια εστίαση ολόκληρης της άσκησης, όσον αφορά στην αναθεώρηση της νομοθεσίας, επικεντρώνεται γύρω από τους ασθενείς και θα πρέπει να κατευθύνεται προς την κάλυψη όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, με ισότητα.

Ανέφερε ακόμη ότι η νομοθεσία αυτή έχει επανεξεταστεί ξανά και ξανά, και τώρα συζητιέται η μεγαλύτερη αναθεώρηση και ότι η Κύπρος στηρίζει την Επιτροπή και θα κάνει τις δικές της προτάσεις.

Έκανε αναφορά και στα μικρά κράτη-μέλη και ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερα προϊόντα στις αγορές τους και να τις συνθήκες της ενιαίας αγοράς, να εφαρμόζονται και στις μικρές χώρες όσον αφορά τα φάρμακα.

Είπε επίσης, ότι στην ΕΕ, «πιστεύουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και προνόμιο» και πρέπει όλες οι προσπάθειές να έχουν στόχο να γίνει αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα καλύτερο.

Σχολιάζοντας ερώτηση για κλινικές δοκιμές, σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Κκολός είπε ότι υπάρχει κανονισμός για κλινικές δοκιμές και ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται για να βοηθήσουν ακαδημαϊκούς και οργανισμούς εκτός της βιομηχανίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν αιτήσεις για κλινικές δοκιμές. Υπάρχει είπε, μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα, η CTIS και θα πραγματοποιήσουν σε δύο εβδομάδες περίπου ένα φόρουμ για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με το σχετικό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος του EPF, Χουάν Χοσέ, είπε ότι θα ήθελαν να βρίσκονται οι ασθενείς στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Είπε, ότι ανησυχούν πολύ για τις ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Είπε ακόμη ότι θα ήθελαν να απαιτηθεί περισσότερη διαφάνεια, όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, διότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται καλύτερα τις τιμές με την κατασκευαστές.

Στην 23η θέση στην ΕΕ η Κύπρος στη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, Κυριάκος Μικέλλης, αναφέρθηκε στην έλλειψη πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες εντός του συστήματος υγείας, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται στην 23η θέση σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων με μόλις 45 (28%) καινοτόμα φάρμακα να διατίθενται από τα συνολικά 160 που είχαν εγκριθεί στην Ευρώπη την περίοδο 2017-2020.

Από αυτά, μόνο το 2% διατίθενται με πλήρη πρόσβαση, ενώ το 98% υπόκεινται σε περιορισμούς στην πρόσβαση.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 39 ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε.

«Τρία και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ εξακολουθούν να εκκρεμούν ζητήματα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών», ανέφερε, καλώντας τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν συλλογικά πρωτοβουλίες και να ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των φαρμάκων, ώστε να ληφθούν άμεσα τολμηρές αποφάσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα αναβαθμίσουν την πρόσβαση στα φάρμακα, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών.

Σχετικά Άρθρα