ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξοικονόμηση 3 εκατ. λίτρων νερού στο δήμο Αγλατζιάς

25 Απριλίου 2023, 13:49

images

Στην εξοικονόμηση έως τριών εκατομμυρίων λίτρων νερού για την άρδευση δημόσιων χώρων πρασίνου στο δήμο Αγλαντζιάς, μέσω της επαναχρησιμοποίησης νερού, στοχεύει το πρόγραμμα «Zero Drop – Αποστολή Νερό».

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος «Zero Drop – Αποστολή Νερό», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πάρκο Σπύρου Κυπριανού στην Αγλατζιά και υλοποιείται σε συνεργασία με το δήμο, το Global Water Partnership – Mediterranean και την Coca-Cola στην Κύπρο, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προωθεί την αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού μέσα από την υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών νερού, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες για δευτερεύουσες κρίσεις όπου χρειάζεται σε πράσινο χώρο.

Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα «Zero Drop – Αποστολή Νερό»

Μέσα από το πρόγραμμα, δημιουργήθηκε μία νέα δεξαμενή και δίκτυο μεταφοράς νερού στο Πάρκο Σπύρος Κυπριανού, από όπου τα βυτιοφόρα του δήμου Αγλατζιάς θα ανεφοδιάζονται με επεξεργασμένα λύματα από το βιολογικό καθαρισμό.

Έτσι, πολλά πάρκα του δήμου θα ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό, αντί για «φρέσκο» νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, τοποθετήθηκαν «έξυπνοι μετρητές» σε 25 πάρκα ώστε να μπορεί να γίνεται αυτόματη μέτρηση της κατανάλωσης νερού σε κάθε πάρκο. Η πληροφορία μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο σε διαδικτυακή πλατφόρμα όπου η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αγλαντζιάς παρακολουθεί τις καταναλώσεις, ώστε το πότισμα να γίνεται χωρίς σπατάλη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013 στην Κύπρο από το GWP-Med και την  Coca Cola, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca Cola (The Coca Cola Foundation) με στόχο να συμβάλει με εφαρμοσμένες λύσεις στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε στενή συνεργασία με τους δημόσιους φορείς.

Μέσα σε δέκα χρόνια έχουν υλοποιηθεί 21 τεχνικά έργα στην Κύπρο, χάρη στα οποία εξοικονομούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 41 εκατ. λίτρα νερού, ωφελώντας άμεσα περισσότερους από 80.000 κατοίκους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Αποστολή Νερό» έχουν αγγίξει 2.500 μαθητές, 280 εκπαιδευτικούς, καθώς και 30 τεχνικούς που ενημερώθηκαν για τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Αισθητές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ο Δήμαρχος Αγλατζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί τον πλανήτη σε οριακό σημείο και ως εκ τούτου η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να απασχολεί κατά προτεραιότητα κάθε πολίτη και κάθε οργανισμό.

«Μέσα από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος θα εξοικονομήσουμε έως και τρία εκατομμύρια λίτρα νερού για την άρδευση δημόσιων χώρων πρασίνου στο δήμο μας μέσω της επαναχρησιμοποίησης καθώς και της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «πέραν από την εξοικονόμηση, το έργο θα συμβάλει στο να ποτίζονται όλα τα δέντρα του πάρκου, βοηθώντας έτσι στη συντήρηση και ανάδειξη τους, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να επιτευχθεί».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις εταιρείες και τους οργανισμούς που επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων του πλανήτη μας και ότι οι προσπάθειες αυτές είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και υγιούς μελλοντικής ζωής για όλους μας.

Όπως είπε, «στην Κύπρο όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου η προστασία των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να προωθούμε πρωτοβουλίες που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού και στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων μας. Το πρόγραμμα Zero Drop ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό το στόχο και μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία».

Ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, καθώς έχουμε αναγνωριστεί ως μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη έλλειψη υδατικών πόρων.

Υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την περιοχή μας και η βροχόπτωση έχει μειωθεί σημαντικά, με πέραν του 40% μείωση στην επιφανειακή απορροή των υδάτων σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 1970.

«Οι πολιτικές μας επικεντρώνονται στην αειφόρο ανάπτυξη των υδατικών πόρων στο πλαίσιο μίας περιβαλλοντικής πολιτικής που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, Πλαίσιο για τα ύδατα, με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση του υδατικού περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής χρήσης των πόρων αυτών», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι «ιδιαίτερη έμφαση επίσης δίνουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε χρησιμοποιεί το διαθέσιμο νερό με σύνεση, αλλά και την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης από νεαρή ηλικία μέσα από διαλέξεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία με θέμα το νερό».

Ο Sales Director της Coca Cola HPC Κύπρου, Ευάγγελος Μόσχος, δήλωσε ότι «σαν σύστημα της Coca Cola διαχειριζόμαστε το νερό με όλο τον σεβασμό που του αρμόζει, καθώς αποτελεί το βασικότερο συστατικό για τα προϊόντα μας».

Σημείωσε ότι «η προσέγγιση μας όσον αφορά τη διαχείριση του νερού είναι ολιστική. Φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση νερού στην παραγωγική μας διαδικασία χρησιμοποιώντας τις πιο αποδοτικές και καινοτόμες μεθόδους για την ανακύκλωση νερού και την εξάλειψη της σπατάλης».

Ανέφερε, επίσης, ότι η εταιρεία έχει θέσει ένα μακροπρόθεσμο στόχο, «να αναπληρώσουμε το 100% του νερού που χρησιμοποιούμε κατά τη διαδικασία της παραγωγής μας μέχρι το 2030, επιστρέφοντας αντίστοιχη ποσότητα νερού στην κοινωνία και στο περιβάλλον, μέσω στοχευμένων ενεργειών όπως το πρόγραμμα Αποστολή Νερό».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα