ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξηγήσεις Μ. Κεραυνού για Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

28 Μαΐου 2024, 06:00

images

Εξηγήσεις για το θέμα που προέκυψε μετά και τη διαρροή επιστολών που αντάλλαξαν με τον υπουργό Υγείας, όσον αφορά τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση και αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «πήρα μια επιστολή από τον Υπουργό Υγείας η οποία μεταξύ άλλων θεμάτων περιείχε και τη σκέψη να στεγαστεί το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο υπουργείο Υγείας και ζήτησε τις απόψεις μας. Εμείς είπαμε ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και με την πάροδο του χρόνου να μετεξελιχθεί».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Κεραυνός, η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου είχε εγκριθεί από το 2019, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει.

«Αυτή η κυβέρνηση το πήρε πολύ ζεστά και είναι και εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την ίδρυση του Ινστιτούτου Καρκίνου και το Νοέμβριο του 2023 κάναμε τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να μπουν τα αναγκαία χρήματα», επεσήμανε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, έγινε και αναθεωρημένη μελέτη από τη PwC με την οποία το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί και στην οποία καθορίζονται 30 θέσεις μόνιμου προσωπικού και 30 θέσεις εξειδικευμένου και γραμματειακού προσωπικού.

«Ο λόγος που το είπαμε αυτό είναι επειδή θα δρομολογούσε άμεσα την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου. Διαφορετικά με το να προσπαθήσουμε να γίνει από τώρα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία και θα πρέπει να γίνει νόμος ο οποίος θα περάσει από διαβουλεύσεις, θα ψηφιστεί από τη βουλή και στη συνέχεια θα πρέπει να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο, να εγκριθεί προϋπολογισμός του ΔΣ ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή», εξήγησε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν σχέδια υπηρεσίας, τα επίσης θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή και μετά να αρχίσει η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων κτλ. Αυτό παίρνει κάποιο χρόνο», ανέφερε.

Ετοιμότητα ΥΠΟΙΚ για λύσεις στο θέμα

Την ίδια ώρα, ο κ. Κεραυνός ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να βοηθήσει με κάθε τρόπο να προχωρήσει άμεσα αυτό το θέμα.

«Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι στηρίζουμε τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου. Έχουν γίνει τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό και υπάρχουν τα χρήματα και θα είμαστε δίπλα από το υπουργείο Υγείας να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε για να γίνει μια δομή η οποία θα διαδραματίζει τον ρόλο για τον οποίο αρχικά έχει αποφασιστεί», υπογράμμισε.

«Δεν μπαίνουμε τροχοπέδη, αντίθετα θα ενεργήσουμε καταλυτικά», υπογράμμισε.

«Όταν προχωρούμε χωρίς να μελετάμε ακριβώς την κάθε λεπτομέρεια, υπάρχει κίνδυνος κάποια πράγματα να κολλήσουν. Εμείς μελετάμε με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα θέματα και δεν θέλουμε να εγκρίνουμε μέσα από προϋπολογισμούς έργα και να δούμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα που έχουν εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όχι σε διάσπαρτα τμήματα

Τη θέση του για την ανάγκη ένταξης του ινστιτούτου στο Υπουργείο Υγείας και όχι να αποτελέσει ακόμη μια αυτόνομη υπηρεσία, υπογράμμισε και την Παρασκευή ο υπουργός, μετά τη διαρροή των επιστολών.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει «αυτός ο διάσπαρτος αριθμός φορέων που ενδεχομένως να μην υπάρχει και μεταξύ τους συντονισμός και δεν έχουν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα που πρέπει να επιδιώκουν».

Ο κ. Κεραυνός, υπογράμμισε ότι «ουδέποτε δήλωσα ότι δεν χρειάζεται η δημιουργία Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο Μ. Κεραυνός είπε ότι το ΥΠΟΙΚ είναι  διατεθειμένο να διαθέσει, «όσα άλλα χρήματα χρειαστεί για να ιδρυθεί ένας σωστός οργανισμός που να εφαρμόζει μία εθνική κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

ΠτΔ: Καμία διαφωνία

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία για το ζήτημα και ξεκαθάρισε ότι αυτό που συζητείται εσωτερικά είναι αν το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα είναι εντός ή εκτός του Υπουργείου Υγείας.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πως αυτό το Ινστιτούτο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Καμιά διχογνωμία, καμιά διαφορετική προσέγγιση. Δεν υπάρχει καμιά δεύτερη σκέψη για το Ινστιτούτο Καρκίνου», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα προκάλεσε τις αντιδράσεις, τόσο των κομμάτων, όσο και των οργανωμένων ασθενών.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 29 Νοεμβρίου 2023, πρόσθετες πιστώσεις €1 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2024 για τη δημιουργία του Ινστιτούτου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα