ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξηγήσεις για προβλήματα στις Μονάδες Αφαλάτωσης

14 Ιουνίου 2022, 07:28

images

Σε διευκρινίσεις προέβη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, όσον αφορά τις πέντε Μονάδες Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Καδής απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Μαρίνας Νικολάου αναφέρει ότι η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρήθηκε στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική αποθήκευση νερού στα φράγματα επέβαλε την ανάγκη για δημιουργία Μονάδων Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού, με σκοπό την απεξάρτηση της παροχής πόσιμου νερού από τη βροχόπτωση, σε όλα τα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. 

Στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν οι ακόλουθες πέντε Μονάδες Αφαλάτωσης, οι οποίες έχουν τεράστια συμβολή στην επίλυση του υδατικού προβλήματος που μαστίζει το νησί: Tης Δεκέλειας: 60.000 κυβικά μέτρα νερού/ημέρα, της Λεμεσού (Επισκοπής): 40.000 κυβικά μέτρα νερού/ημέρα, του Βασιλικού (ΑΗΚ): 60.000 κυβικά μέτρα νερού/ημέρα, της Λάρνακας: 60.000 κυβικά μέτρα νερού/ημέρα και της Πάφου: 15.000 κυβικά μέτρα νερού/ημέρα.

Όπως αναφέρει, όλες οι Μονάδες Αφαλάτωσης, πλην της Μονάδας στο Βασιλικό, η οποία λειτουργεί με ειδική Συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), κατασκευάζονται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης μετά από σχετικό διαγωνισμό που προκηρύσσεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ). 

Επισημαίνει επίσης πως σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των επιπτώσεων των Μονάδων Αφαλάτωσης στα θαλάσσια ύδατα, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του ΥΓΑΑΠ είχε προβεί σε συστηματική έρευνα μετά από την έναρξη των εργασιών των Μονάδων Αφαλάτωσης Δεκέλειας και Λάρνακας, η οποία διήρκεσε για μία σειρά ετών, με σκοπό να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της απόρριψης της άλμης στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφάνηκε ότι η επίδραση της άλμης στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής ενδιαφέροντος είναι μειωμένης έκτασης και έντασης και περιορίζεται μόνο γύρω από τον αγωγό εξαγωγής. 

«Για παράδειγμα, στη θαλάσσια περιοχή Δεκέλειας όπου απορρίπτεται η άλμη σε βάθος περίπου 3,8 μέτρων και σε απόσταση από την ακτή 168 μέτρων περίπου, έχει παρατηρηθεί αυξημένη αλατότητα πέραν της κανονικής, σε μια περιορισμένη περιοχή, γύρω από το σημείο εξαγωγής της άλμης και σε μικρότερο βαθμό σε απόσταση 100 μέτρων. Παρόμοιου είδους επιπτώσεις παρατηρήθηκαν και στην περιοχή απόρριψης της άλμης στη Μονάδα Αφαλάτωσης Λάρνακας», πρόσθεσε.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, καθορίστηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις τοποθέτησης αγωγών απόρριψης της άλμης, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο βάθος νερού για αύξηση ικανοποιητικής διασποράς άλμης και πολυσημειακός αγωγός απόρριψης. 

Ωστόσο, σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει καταγραφεί η παρουσία διάφορων στερεών υλικών, όπως ανθρακίτης και άλλα αιωρούμενα στερεά υλικά, τα οποία υποβαθμίζουν το τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον. Ακολούθως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΥΓΑΑΠ για έκδοση Αδειών Απόρριψης Αποβλήτων για όλες τις Μονάδες Αφαλάτωσης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα