ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξηγήσεις για περιορισμούς στην επιδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

29 Ιουνίου 2023, 14:20

images

Δεν τίθενται ιδιαίτεροι περιορισμοί ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες και τους δυνητικούς δικαιούχους όσον αφορά το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, αναφέρει η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη. Το σχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων, των υπηρεσιών υγείας και της ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας.

Σε επιστολή της προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), η κ. Κανάρη αναφέρει ότι το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού συμπεριλήφθηκε, για χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της ΕΕ, στον Άξονα Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου κατόπιν γραπτής πρότασης/εισήγησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) η οποία υιοθετήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και έτυχε θετικής αξιολόγησης από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών (πρώην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης - ΓΔ ΕΠΣΑ).

Όπως αναφέρει η κ. Κανάρη, η πρόταση της ΟΕΒ με τίτλο «Σχέδιο παροχής κινήτρων για την εισαγωγή ή/και αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων στα νοσηλευτήρια» έτυχε αρχικά υποστήριξης από τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και, στη συνέχεια, το Υπουργείο Υγείας - Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ανέλαβε ως Φορέας Υλοποίησης την περαιτέρω ανάπτυξη, προώθηση και υλοποίηση του Σχεδίου, το οποίο εντάχθηκε στο ΣΑΑ με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο 2021, με την οποία εγκρίθηκε το ΣΑΑ και όλο το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του.

Σημειώνεται ότι, στο Σχέδιο δεν τίθενται ιδιαίτεροι περιορισμοί ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες (π.χ. είδος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) και τους δυνητικούς Δικαιούχους, ενώ οι περιορισμοί στα ποσά και εντάσεις χρηματοδότησης τίθενται είτε λόγω του περί Κρατικών Ενισχύσεων Κανονιστικού Πλαισίου ή λόγω του συνολικού προϋπολογισμού και στόχων/δεσμεύσεων της ΚΔ στο ΣΑΑ.

Η κ. Κανάρη προσθέτει ότι Συνεπώς δεν διαφάνηκε να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για διεξαγωγή ειδικής διαβούλευσης π.χ. ως προς εναλλακτικές προσεγγίσεις/όρους οι οποίοι θα μπορούσαν να εξεταστούν για την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι όλα τα Σχέδια του ΣΑΑ δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Σε δημόσιες δηλώσεις της εξήγησε το εν λόγω Σχέδιο αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια γιατί «τα δημόσια παίρνουν αλλιώτικη χορηγία».

Στα €5 εκατ. ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου 

Σύμφωνα με την υπουργό υγείας, ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €5 εκατ., στόχος του οποίου έχει τεθεί στο ΣΑΑ και αφορά τη στήριξη τουλάχιστον 23 συνολικά νοσηλευτηρίων μέχρι το 2025.

Το ποσό έχει καθοριστεί στην βάση κοστολόγησης με υπολογιζόμενη μέση χρηματοδότηση ανά επένδυση τις €200,000.

Σε ότι αφορά το ύψος του ποσού που αναλογεί σε κάθε νοσηλευτήριο (€50,000), η κ. Κανάρη σημειώνει ότι, το σχέδιο (όπως και όλα τα σχέδια χορηγιών τα οποία αποτελούν κατά βάση μία ανταγωνιστική διαδικασία), δεν στοχεύει στο σύνολο των δυνητικών δικαιούχων/επιλέξιμου (στοχευμόμενου) πληθυσμού, αλλά σε ένα υποσύνολό του (στόχος), το οποίο επιθυμεί και μπορεί να προβεί σε σχετική επένδυση, με συγκεκριμένους όρους εφαρμογής και χρηματοδότησης και πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Προσθέτει ότι στο Σχέδιο που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας προνοείται μέγιστη χρηματοδότηση μέχρι €200,000 για ενίσχυση υπό τον Κανονισμό De Minimis, μέχρι €300,000 για ενίσχυση υπό Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, ενώ δυνητικά μία εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί για συνολικό ποσό μέχρι και €500,000 (συνδυαστικά από τους 2 κανονισμούς κρατικών ενισχύσεων).

Επισημαίνεται ότι, τα πιο πάνω ποσά αφορούν το ύψος της χορηγίας και όχι της επένδυσης η οποία σε καμία περίπτωση δεν χρηματοδοτείται στο 100% αλλά στο ύψος των καθορισμένων εντάσεων ενίσχυσης (30-50% υπό DeMinimis, 10-20% υπό Γενικό Απαλλακτικό).

Σε σχέση με αναφορά που περιλαμβάνεται στην επιστολή του ΠΑΣΙΝ για το θέμα της επιδότησης δαπανών για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, η κ. Κανάρη σημειώνει ότι η χρηματοδότηση αγοράς αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου (€1-2 εκατ.) υπό τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, μπορεί δυνητικά να γίνει με το μέγιστο ποσό (€300,000) για επιλέξιμη επένδυση ύψους €3 εκατ. στην περίπτωση μεσαίου μεγέθους επιχείρησης (10% μέγιστη ένταση ενίσχυσης) ή €1,5 εκατ. στην περίπτωση μικρής επιχείρησης (20% μέγιστη ένταση ενίσχυσης).

Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια για υποβολή προτάσεων, η κ. Κανάρη αναφέρει ότι αυτά έχουν τεθεί με γνώμονα τα στενά χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση των στηριζόμενων παρεμβάσεων προς έγκαιρη επίτευξη των στόχων στο ΣΑΑ και κυρίως του πρώτου στόχου (στήριξη τουλάχιστον 10 νοσηλευτηρίων μέχρι το τέλος του 2023).

Όπως δηλώνει, σε περίπτωση μη εξάντλησης (δέσμευσης) του διαθέσιμου προϋπολογισμού μέχρι την καθορισμένη προθεσμία υποβολής προτάσεων θα δοθεί σχετική επέκταση για υποβολή πρόσθετων προτάσεων, στις οποίες και πάλι θα εφαρμοστεί σειρά προτεραιότητας βάσει υποβολής πρότασης.

Αναφορικά με την εισήγηση του ΠΑΣΙΝ για το ενδεχόμενο δεύτερης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων με επιπρόσθετο κονδύλι από εθνικούς πόρους, αυτό όπως αναφέρεται, θα εξεταστεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο.Σ.





Σχετικά Άρθρα