ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξετάζουν θεσμοθέτηση άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες

08 Νοεμβρίου 2023, 06:02

images

Ανοίγει σύντομα ο διάλογος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για την επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 βδομάδες για το κάθε παιδί, αλλά και της επέκτασης της άδειας πατρότητας, καθώς και των σχετικών επιδομάτων.

Την εισήγηση για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος της επέκτασης της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί, κατέθεσε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου και υιοθέτησαν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συζητηθεί από κοινού θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και συνυπόγραψαν επίσης όλοι οι βουλευτές της επιτροπής Εργασίας και αφορά «την επέκταση της περιόδου των αδειών μητρότητας και πατρότητας και των σχετικών επιδομάτων καθώς και η ανάγκη εφαρμογής της γονικής άδειας επί πληρωμή μέσα στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων το Νοέμβριο του 2021 ενέκρινε την τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου, βάση του οποίου η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί επεκτάθηκε στις 22 εβδομάδες, από τις 18 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί στις 26 εβδομάδες, από τις 18 που ήταν επίσης.

«Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για την επέκταση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο και τρίτο παιδί ισχύουν για το κάθε παιδί ξεχωριστά, και ιδιαίτερα για το πρώτο παιδί», αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση για την εγγραφή του θέματος η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ.

Προσθέτει ότι, στόχος της εγγραφής του θέματος είναι η μελέτη, σε όλα τα επίπεδα (αναλογιστική μελέτη, υποδομές για φύλαξη παιδιών κτλ), για την ενδεχόμενη επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες για το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως πόσα παιδιά έχει μια οικογένεια ή μονήρη άτομο.

Μεταξύ άλλων,  στις εισηγήσεις της κ. Ορφανίδου είναι να κληθούν για να καταθέσουν τις θέσεις τους στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Οργανώσεις Γυναικών και εμπλεκόμενοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα