ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα για κολύμβηση στην Κύπρο

09 Ιουνίου 2023, 17:31

images

Το 95% των υδάτων κολύμβησης στην Κύπρο για το 2022 πληρούσε τα πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ύδατα κολύμβησης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022, οι περισσότερες περιοχές κολύμβησης της Ευρώπης πληρούσαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, εκτός από την Κύπρο, οι χώρες των οποίων το 95% των υδάτων τους ήταν εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση ήταν η Αυστρία, η Ελλάδα και η Κροατία.

Επιπλέον, στη Μάλτα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, όλα τα ύδατα κολύμβησης που αξιολογήθηκαν πληρούσαν το ελάχιστο πρότυπο επαρκούς ποιότητας. 

Προστίθεται ότι οι παράκτιες περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των περιοχών κολύμβησης, έχουν γενικά καλύτερη ποιότητα από τα ποτάμια και τις λίμνες.

Ακόμη, το 2022, το 88,9% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικής» ποιότητας σε σύγκριση με το 79,3% των εσωτερικών υδάτων.

Σημειώνεται ότι μετά την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με «εξαιρετικά» ύδατα αυξήθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στο 85-89% για τα παράκτια ύδατα και στο 77-81% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης.

Γενικότερα, το 2022, οι περιοχές με εξαιρετικά ύδατα αντιπροσώπευαν το 85,7% του συνόλου των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ και τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν στο 95,9% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα