ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαγωγές ιατρικής κάνναβης προβλέπει το νέο νομοσχέδιο στην Ελλάδα

01 Φεβρουαρίου 2021, 10:11

images

Τροποποιήσεις του υφιστάμενου πλαισίου με στόχο την διευκόλυνση των εξαγωγών και την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Νομοσχέδιο που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής ιατρικής κάνναβης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της εξαγωγής προϊόντων ιατρικής κάνναβης, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα για τα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της νέας προτεινόμενης διαδικασίας εξαγωγής, ένα φαρμακευτικό προϊόν κάνναβης μπορεί να διατεθεί στην αγορά της χώρας στην οποία εισάγεται, σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας αυτής, χωρίς να χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπει την έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) πριν τεθεί στη διάθεση των ασθενών.

Οι εν λόγω τροποποιήσεις στοχεύουν στην επέκταση των εξαγωγών, την επιτάχυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Επιδιώκεται επίσης, η διαφύλαξη της ασφαλούς διάθεσης των ιατρικών προϊόντων κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από ασθένειες όπως η κατά πλάκα σκλήρυνση, η επιληψία, οι νευροπαθητικές διαταραχές, ο καρκίνος κ.α.

Σχετικά Άρθρα