ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχονται προσωπικοί βοηθοί για ΑμεΑ

17 Οκτωβρίου 2023, 14:38

images

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης, βρίσκεται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρίες, όπως ενημέρωσε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η εφαρμογή αυτού του θεσμού, αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του 2024.

«To θέμα αυτό θεωρείται διεθνώς μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε.

Η νομοθεσία, πρόσθεσε προνοεί ότι θα υπάρχουν προσωπικοί βοηθοί οι οποίοι θα ανατίθενται στις οργανώσεις αναπήρων για να εξυπηρετούν τα μέλη τους.

«Ο προσωπικός βοηθός θα είναι το άτομο που θα ενισχύει το άτομο που έχει αναπηρία στην καθημερινότητα του. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προσωπικοί βοηθοί και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση ούτως ώστε να δοθεί όσο μεγαλύτερη βοήθεια γίνεται», είπε.

Αποδέσμευση παροχών από ΕΕΕ

Παράλληλα, η Υφυπουργός ανέφερε, ότι προωθείται η αποδέσμευση των αναπηρικών παροχών από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει τις αρχές και τις παραμέτρους της πρότασης, η ΚΥΣΟΑ έχει τις απόψεις της για το θέμα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει εντατικός διάλογος για να προωθηθεί και αυτό μετά την απαραίτητη διαβούλευση», εξήγησε.

Νέος μηχανισμός ηλεκτρονικών παραπόνων

Η Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή, ότι έχει συναποφασιστεί με την ΚΥΣΟΑ η δημιουργία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ενός νέου μηχανισμού υποβολής ηλεκτρονικών παραπόνων, σε ξεχωριστό e-mail, στο οποίο θα υπάρχει άτομο αναφοράς που θα χειρίζεται τα διάφορα θέματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην αμεσότερη επικοινωνία, αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, μετά και τα παράπονα που ακούστηκαν στην Επιτροπή, για αποκοπή επιδομάτων σε ΑμεΑ, η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι υιοθετεί επιστημονικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και το European Disability Forum το κατατάσσει, μαζί με άλλα συστήματα άλλων χωρών, όπως είπε ως ένα από τα πιο κατάλληλα για αξιολόγηση της αναπηρίας.

 «Μετά όμως από 10 χρόνια λειτουργίας του και εντοπίζοντας αδυναμίες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Συμβούλους Ποιότητας, οι οποίοι θα υποβάλουν εισηγήσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών και των ελέγχων, ενώ θα ετοιμάσουν και Κώδικα Δεοντολογίας των Αξιολογητών, πέραν του Κώδικα Δεοντολογίας των επαγγελματικών συνδέσμων, ο οποίος δεσμεύει όλους τους ιατρούς στην Κύπρο», κατέληξε.

Διαδικασίες και πρακτικές πρέπει να αλλάξουν

Στην Επιτροπή Εργασίας εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν τη στήριξη των ΑμεΑ αλλά και η ανάγκη θέσπισης ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα αυτά.

«Είναι κοινή διαπίστωση από όλους, και από πλευράς κομμάτων και από πλευράς πολιτείας, ότι πολλά πράγματα, διαδικασίες, πρακτικές, θα πρέπει να αλλάξουν καθώς επίσης να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα των καθυστερήσεων», δήλωσε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου.

Την ίδια ώρα στην επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της στήριξης  των παιδιών και ατόμων που αξιολογούνται με ήπια και μέτρια αναπηρία και ζητήθηκε από την Υφυπουργό να λάβει μέτρα για το θέμα αυτό.

«Υπάρχουν άτομα που παίρνουν πολύ πιο λίγα από ό,τι άτομα που έχουν διαγνωστεί με βαριά αναπηρία και η καθημερινότητά τους, ειδικά σε όσο αφορά τα παιδιά επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και αν λάβουν από τώρα τη σωστή στήριξη ενδεχομένως αυτό το πρόβλημα να μειωθεί στην ενήλική τους ζωή», τόνισε η κ. Ορφανίδου.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα