ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έργο €363 χιλ. για πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλίες και πάρκα

02 Μαρτίου 2023, 13:34

images

Έργο αξίας €636.080,25 για τη δημιουργία δικτύου προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κατάφερε να υλοποιήσει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Interreg Ελλάδα – Κύπρος.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα αναφορικά με το έργο «Πρόσβαση», ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι η ΟΠΑΚ πριν 10 χρόνια κατάφερε να ξεκινήσει την υλοποίηση του πρώτου έργου μέσα από τα ταμεία Interreg Ελλάδα – Κύπρος, με στόχο την αναβάθμιση παραλιών στην Κύπρο.

Μέσω του έργου, οι παραλίες μεταμορφώθηκαν σε προσβάσιμες παραλίες με άνεση και με ασφάλεια για άτομα τα οποία διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Όπως πρόσθεσε, «στη συνέχεια ένα δεύτερο έργο το οποίο εγκρίθηκε μέσα από τα ταμεία Interreg, μας επέτρεψε να συγκεντρωθούμε στην περιοχή Αμμοχώστου και να αναβαθμίσουμε πέντε παραλίες».

«Τώρα υλοποιούμε το τρίτο αυτό έργο που στόχο έχει να εγκαταστήσουμε εξοπλισμό προσβασιμότητας στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στο Δήμο Γεροσκήπου και στο νέο χωριό Πάφου», συμπλήρωσε, καθώς επίσης «και στο Δήμο Λεμεσού να αναβαθμίσουμε ένα πάρκο με εκδρομικό χώρο το οποίο θα γίνει προσβάσιμο μέσα από ένα μονοπάτι της φύσης για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα».

Σημειώνεται ότι το έργο «Πρόσβαση» αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ της ΟΠΑΚ, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού ΛτΔ και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το έργο έχει ξεκινήσει από τις 1η Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2023.

Ενσωμάτωση και προσέλκυση ατόμων με αναπηρία σε τουριστικούς χώρους

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, προτεραιότητα του έργου είναι η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη κινδύνων.

Επίσης στόχο έχει τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, τόσο με προβλήματα κινητικότητας, όσο και με προβλήματα όρασης, μέσα από την ενίσχυση υποδομών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε, «χωρίς προσβασιμότητα για όλους, αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η προσβασιμότητα είναι ο μόνος τρόπος για να αξιοποιούνται οι πόροι και όσα δημιουργούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία και η συμμετοχή στη ζωή, «να προσφέρουμε επιλογές, δηλαδή να έχουμε επιλογές σε ποια παραλία θα πάμε, όχι μόνο σε ποια πόλη, αλλά και σε ποια περιοχή της πόλης. Και στην Κύπρο αλλά και στην Σύρο, το έχουμε καταφέρει να δώσουμε επιλογές στις ίδιες πόλεις».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, το έργο αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία καθολικού σχεδιασμού περιβάλλοντος, υπηρεσιών και πληροφοριών που θα μπορούν να υποστηρίζουν ανθρώπους με αναπηρία, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, την προσέλκυση στοχευμένου κοινού (όπως είναι τα ΑμεΑ) σε τουριστικούς χώρους, συμβάλλοντας στη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων, την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και  προαγωγή της ισότητας ευκαιριών, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού (ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας).

Όσον αφορά την προσέγγιση τουριστών με αναπηρίες, ο κ. Λαμπριανίδης υποδεικνύει ότι είναι μία αγορά η οποία αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν των €400 δισ., καθώς και η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω του κλίματος, μπορούν να γίνουν τουριστικοί προορισμοί για την Ευρώπη ολόχρονα.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της πράξης της ΟΠΑΚ, έχουν εγκατασταθεί συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στο νερό SEATRAC στις περιοχές Γεροσκήπου και στο νέο χωριό Πάφου, καθώς επίσης και η προμήθεια και εγκατάσταση δυο προσβάσιμων χώρων υγιεινής για ΑμεΑ, προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ, προμήθεια έξι αμφίβιων οχημάτων και επτά αμαξιδίων εκτός δρόμου.

«Μέσα από το έργο, πέραν από την προσβασιμότητα παραλιών, έχουμε δώσει σημασία να προσφέρουμε εξοπλισμό για προσβασιμότητα και σε πάρκα στα δάση μας», κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα