ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα στο Ινστιτούτο Κύπρου για εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών

06 Φεβρουαρίου 2023, 17:49

images

Χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ από το Ίδρυμα Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφάλισε το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) για το ερευνητικό πρόγραμμα «VEClim», το οποίο εστιάζει στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην εξάπλωση και πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και άλλων εντόμων, φορέων μολυσματικών ασθενειών για τον άνθρωπο. Σε ανακοίνωσή του το ΙΚυ υπογραμμίζει την αξία της χρηματοδότησης του προγράμματος από το βρετανικό ίδρυμα, το οποίο για πρώτη φορά χρηματοδοτεί οργανισμό στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το πρόγραμμα, που διευθύνεται από τον ερευνητή, Δρ. Kamil Erguler, του Κέντρου για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου, θα είναι διάρκειας πέντε ετών, στοχεύοντας «στην ανάπτυξη ενός υπολογιστικού εργαλείου που μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο μετάδοσης τέτοιων ασθενειών στο μέλλον, βοηθώντας τη στοχευμένη διαχείριση εντόμων-φορέων και ασθενειών».

Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης για την εκτίμηση κινδύνων σχετικών με το κλίμα μέσω του Υπερυπολογιστή Υψηλών Επιδόσεων, αναφέρει το ΙΚυ. Προστίθεται ότι θα παρέχεται μία διαδραστική, διαδικτυακή πλατφόρμα γεωγραφικών πληροφοριών και υποστήριξης αποφάσεων, ενώ τα μοντέλα και οι προβλέψεις που θα εκπονήσουν οι ερευνητές του ΙΚυ, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σημειώνεται ακόμα, ότι απώτερος στόχος είναι να βρεθούν τρόποι διαχείρισης του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης ασθενειών, λόγω της αλλαγής των ζωνών όπου κατοικούν έντομα τροπικών περιοχών, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου, δε, αναφέρεται το κουνούπι Τίγρης, το οποίο εντοπίστηκε πριν λίγους μήνες και στην Κύπρο.

«Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να ενημερώνουν το κοινό και θα συμβάλουν σε τοπικές αλλά και παγκόσμιες στρατηγικές διαχείρισης για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, οικονομικά αποδοτικών, οικολογικών και βιώσιμων μέτρων ελέγχου των εντόμων-φορέων, ώστε να δοθεί τέλος στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών», αναφέρει τέλος το ΙΚυ.



Σχετικά Άρθρα