ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Η υγεία ο πρώτος τομέας ικανοποίησης για τους πολίτες

12 Φεβρουαρίου 2024, 06:02

images

Ο τομέας της υγείας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης ανάμεσα στους πολίτες, με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν και καταγράφονται στη μεγάλη δημοσκόπηση «Cyprus Public Opinion», της Red Wolf Pr and Advertising.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση από ένα δείγμα 868 συνεντεύξεων, το 33% ιεράρχησε ως πρώτη την υγεία στους θεματικούς τομείς αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, με δεύτερη την παιδεία, η οποία απέχει κατά πολύ με 19%.

Μάλιστα, εφάμιλλη είναι και η διασύνδεση που παρατηρείται σε διαφορετική ερώτηση που καταγράφει τους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών για την ποιότητα της υγείας, με τους ερωτηθέντες να παρουσιάζονται ικανοποιημένοι σε βαθμό 6,5, σε μία κλίμακα όπου το 0, δηλώνει ουσιαστικά την πλήρη δυσαρέσκεια και το 10 την απόλυτη ικανοποίηση.

Βεβαίως, η θετική αξιολόγηση των πολιτών για την παρεχόμενη ποιότητα της υγείας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανοικτές πληγές, καθώς αν και στους πίνακες μέτρησης το πρόσημο αθροίζει θετικό, εντούτοις υφίστανται ακόμη ζητήματα που δεικνύουν ότι ο ασθενής χρήζει θεραπείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες που αφορούν τους προσωπικούς ιατρούς του ΓΕΣΥ, οι οποίοι φέρονται να ζητούν από τους ασθενείς να καταβάλουν ποσό συμπληρωμής, ενώ υπολογίζουν ως επίσκεψη την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ανάλογα το σύστημα «πληγώνεται» και από την ύπαρξη μεγάλων λιστών αναμονής για επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, με κάποιους εξ’ αυτών που λειτουργούν εντός συστήματος, να ορίζουν ραντεβού ενωρίτερα εάν ο ασθενής παρουσιάζεται πρόθυμος να τους επισκεφθεί εκτός ΓΕΣΥ, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο.

Ανάμεσα σε όλα, υπάρχουν σοβαρά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, όπως το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση, η πολύωρη αναμονή στις πρώτες βοήθειες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το ζήτημα της επιδότησης ασθενών, ελλείψεις ειδικών ιατρών για κατηγορίες ασθενών όπως οι ηπατικοί και τόσα άλλα που χρήζουν άμεσης βελτίωσης.

Η γυμναστική δεν θεωρείται σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο που αναφέρεται τώρα στην ίδια την ανάγκη των πολιτών για ατομική φροντίδα, μέσα από τις συνήθειες της καθημερινότητας που οι ίδιοι ορίζουν για τον εαυτό τους, η πλειοψηφία σε ένα ποσοστό 57% δηλώνει ότι, είτε δεν γυμνάζεται καθόλου ή σπανίως με το 43% να απαντά ότι η γυμναστική αποτελεί μία συχνή έως πολύ συχνή συνήθεια στη ζωή τους.

Αν και ιεραρχούνται άλλες ανάγκες ως υψηλότερης προτεραιότητας, όπως τα ψώνια στην υπεραγορά με το 87% να δηλώνει πως είναι μία συνήθεια που διατηρούν πολύ συχνά ή συχνά, εντούτοις η γυμναστική που είναι αλληλένδετη με την καλή υγεία, δεν φαίνεται να θεωρείται σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, ακόμη και αν  =την συγκρίνεις σε ποσοστό με τον τομέα των αγορών ειδών ένδυσης, υπόδησης και ηλεκτρονικών που και πάλι φαίνεται να ξεπερνά την ανάγκη για άθληση.

Δεν εμπιστεύονται τους ψυχολόγους

Μία άλλη σχετική ερώτηση που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτή όπου οι πολίτες κλήθηκαν να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους σε πρόσωπα, όταν ρωτήθηκαν ποιον θα εμπιστεύονταν για συμβουλή σε μία δύσκολη στιγμή, με μόλις το 5% να υποδεικνύει τον ψυχολόγο.

Οικογένεια, σύντροφος, φίλοι, προηγούνται της επίσκεψης για συμβουλή στον ψυχολόγο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα