ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για προστασία πουλιών, προοπτικές για τουρισμό

15 September 2022, 11:48

images

Επιστημονική έρευνα που μελετά τα γονιδιώματα των πουλιών που αναπαράγονται στην Κύπρο, στοχεύει στην προστασία των ειδών των πουλιών, στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας της Κύπρου σχετικά με την παράνομη παγίδευση, αλλά και στην προσέλκυση τουρισμού που ενδιαφέρεται για τα πουλιά.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Συμπεριφορικής Οικολογίας και Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η απομόνωση της Κύπρου από τις γειτονικές ηπειρωτικές περιοχές, είχε ως επακόλουθο κάποια είδη να συσσωρεύσουν μεταλλάξεις στο γενετικό τους υλικό (DNA) και να διαφοροποιηθούν από τους γειτονικούς πληθυσμούς.

Ως αποτέλεσμα αυτών, κάποια είδη συσσώρευσαν σημαντικές διαφοροποιήσεις, έτσι ώστε να θεωρούνται σήμερα ενδημικά, μοναδικά στο νησί. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μερικά είδη πουλιών, όπως ο ενδημικός Τρυπομάζης (Curruca melanothorax) και η ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca).

Σημειώνεται ότι με την πρόοδο της επιστήμης και με νέα εργαλεία που είναι στη διάθεση των επιστημόνων, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να μελετηθεί το γονιδίωμα και να εντοπιστούν διαφορές στα είδη πέραν από μορφολογικές. Επιπρόσθετα, η μελέτη των τραγουδιών των πουλιών μπορεί να δώσει απαντήσεις, αφού τα ακουστικά σήματα είναι βασικό στοιχείο στην επικοινωνία τους.

Ακόμη, το Eργαστήριο Συμπεριφορικής Οικολογίας και Εξέλιξης, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορεί να συγκρίνει ολόκληρα γονιδιώματα πουλιών που αναπαράγονται στην Κύπρο με εκείνα αντίστοιχων ειδών σε γειτονικές περιοχές, και να αναδημιουργήσει τη δημογραφική τους ιστορία, να εκτιμήσει δηλαδή τις αλλαγές στα μεγέθη και τις μετακινήσεις των πληθυσμών σε σχέση με την παρουσία τους στην Κύπρο.

Ευρύτερος αντίκτυπος της έρευνας

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση Τύπου, η έρευνα έγινε με ευγενή χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης, σε 20 είδη πουλιών που αναπαράγονται στην Κύπρο, συγκρίνοντας τα με γειτονικούς πληθυσμούς για να εντοπιστούν πιθανώς και άλλα ενδημικά είδη. Η σύγκριση αφορά το γενετικό τους υλικό, μορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και ανάλυση και σύγκριση των τραγουδιών τους.

«Μέχρι σήμερα  έχουμε συλλέξει δείγματα αίματος από όλα τα είδη που μελετούμε από την Κύπρο και πολλά από την Ελλάδα, και μέσω συνεργατών μας έχουμε συγκεντρώσει αρκετά δείγματα από γειτονικές ηπειρωτικές περιοχές. Από αυτά τα δείγματα έχει απομονωθεί και αλληλουχηθεί γενετικό υλικό το οποίο και μελετούμε. Παράλληλα, συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε δείγματα από διάφορες περιοχές», προστίθεται.

Η μελέτη αυτή, εκτός από το καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον, θα έχει αντίκτυπο στην προστασία των ειδών, ενθαρρύνοντας το κοινό να ασχοληθεί με την προστασία τους και παροτρύνοντας τις αρχές να λάβουν μέτρα διατήρησης.

Στοχεύει επίσης στις προσπάθειες ανατροπής της εικόνας της Κύπρου, από νησί όπου εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται με παράνομη παγίδευση, σε ένα μέρος με πουλιά που δεν μπορεί κάποιος να δει σε άλλες χώρες.

Συνεπώς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την προσέλκυση τουρισμού που ενδιαφέρεται για τα πουλιά, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, ελκύοντας επισκέπτες σε μέρη με μικρότερη επισκεψιμότητα, όσο και σε περιόδους του έτους με χαμηλότερη ζήτηση, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η οικονομία μέσω του τουρισμού για τα πουλιά, και θα αποτελέσει κίνητρο για την αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με την προστασία των πουλιών από τη λαθροθηρία και την παράνομη παγίδευση, εγκληματικές δραστηριότητες που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

 

Σχετικά Άρθρα