ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικροτούν πρόθεση δημιουργίας τομέα περιβαλλοντικών ελέγχων

13 Οκτωβρίου 2023, 16:40

images

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ., η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ξεχωριστό Τομέα Περιβαλλοντικών Ελέγχων, εντός του Τμήματος Περιβάλλοντος, και η στελέχωσή του με 15 νέους επιθεωρητές. Την ίδια στιγμή, όμως αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες, το προσωπικό του Τμήματος πρέπει να είναι πολλαπλάσιο.

Σε ανακοίνωση του Κλάδου, αναφέρεται ότι ήταν διαχρονικό αίτημα του προσωπικού του Τμήματος Περιβάλλοντος η ριζική αλλαγή και αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις/ελέγχους και επιβολής των προνοιών των περιβαλλοντικών νομοθεσιών. 

«Το υφιστάμενο καθεστώς και με τους ελάχιστους επιθεωρητές που διαθέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι οποίοι πολλές φορές είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της κοινωνίας για ορθή επιβολή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών», σημειώνει.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου, υπογραμμίζει ότι σε εξειδικευμένη μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία διενεργήθηκε το 2018 από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται ότι για να είναι σε θέση οι Περιβαλλοντικοί Έλεγχοι στην Κύπρο να διενεργούνται με επάρκεια, ο ελάχιστος αριθμός Περιβαλλοντικών Επιθεωρητών που απαιτείται, είναι 45. 

«Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση όπως λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις, ώστε οι Περιβαλλοντικοί Έλεγχοι να διεξάγονται με την απαραίτητη συχνότητα και επιστημοσύνη από εξειδικευμένους Επιθεωρητές, η οποία θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη επάρκεια για προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει στη συνέχεια.

Προσθέτει, εξάλλου, ότι η μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των προτάσεων που προέκυψαν μέσα από μελέτες «δυστυχώς έχει οδηγήσει σε ένα φοβερά υποστελεχωμένο Τμήμα, σε σχέση με τον αριθμό και το εύρος των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας».

«Παρόλο που, όλες οι μελέτες που εκπονήθηκαν κατέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 180 οργανικών θέσεων, σημειώνεται ότι οι εγκεκριμένες οργανικές θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό του 2023 είναι 106, από τις οποίες εκκρεμεί η πλήρωση των 41», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, σημειώνει ότι «το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος σε καμία περίπτωση, δεν αποδέχεται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος και τα οποία εκπορεύονται από συστημικά/διαθρωτικά/θεσμικά ζητήματα και ανεπάρκειες που χρονολογούνται, των οποίων η ευθύνη για επίλυση, σίγουρα δεν είναι στους ώμους του προσωπικού του Τμήματος Περιβάλλοντος».

Σχετικά Άρθρα