ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε κόλλα άμεσης δράσης (superglue)

24 Αυγούστου 2022, 13:48

images

Εντοπίστηκε στην κυπριακή αγορά κόλλα άμεσης δράσης τύπου “Superglue” που περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το προϊόν με την ονομασία «SUPER GLUE ALMAS» και με barcode 8888299758473, περιέχει ψηλά ποσοστά χλωροφόρμιου. Συγκεκριμένα, το χλωροφόρμιο είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία, αφού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και μακροχρόνιες βλάβες στη γονιμότητα και στο έμβρυο.

Τονίζεται ότι η χημική αυτή ουσία είναι ερεθιστική για τα μάτια και το δέρμα, είναι τοξική σε περίπτωση εισπνοής και επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης. Για τους λόγους αυτούς, η χρήση του χλωροφορμίου υπόκειται σε περιορισμούς.

Ακόμη, σε πρόσφατη εκστρατεία ελέγχου που διενήργησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στην κυπριακή αγορά, συλλέχθηκαν δείγματα κολλών άμεσης δράσης για διακρίβωση της περιεκτικότητας τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες (βενζόλιο, χλωροφόρμιο, τολουόλιο και 1,2 διχλωροαιθάνιο).

Μετά από εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ανιχνεύθηκαν στο εν λόγω προϊόν, υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφόρμιου, πέραν των ορίων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (σημείο 32), το χλωροφόρμιο δεν επιτρέπεται να περιέχεται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος σε μείγματα που προορίζονται για χρήση από το ευρύ κοινό

Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλ. 22405611, 22405637 και 22405609 και επίσης να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Τμήματος στην διεύθυνση http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf .

Σχετικά Άρθρα