ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επίδομα φροντίδας παιδιών μέχρι 3 ετών και 8 μηνών

16 Μαΐου 2022, 10:15

images

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας Παιδιών μέχρι 3 ετών και 8 μηνών» για την ενίσχυση οικογενειών, το οποίο εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου το Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου που απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, προϋπόθεση για την επιδότηση θα αποτελεί η φοίτηση του παιδιού σε εγκεκριμένες δομές φροντίδας (κοινοτικοί/ιδιωτικοί βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί, κατ’ οίκον παιδοκόμοι) και η ομάδα στόχου δύναται να περιλαμβάνει μέχρι και 15 χιλιάδες περίπου παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών και 8 μηνών, στη βάση οικονομικών κριτηρίων.

Όπως αναφέρει, «η υλοποίηση του προτεινόμενου Σχεδίου αναμένεται να έχει πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την υποστήριξη της ευρύτερης δημογραφικής πολιτικής του κράτους, την αύξηση του ποσοστού παιδιών που φοιτούν σε εγγεγραμμένες δομές ημερήσιας παιδικής φροντίδας, την ενίσχυση Κοινωνικής Δικαιοσύνης ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας για όλα τα παιδιά της ομάδας στόχου, τη συμφιλίωση οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας οι οποίοι επιβαρύνονται με τη φροντίδα εξαρτώμενων μελών (παιδιών) της οικογένειάς τους, κυρίως γυναίκες καθώς και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής αδρανούς εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας».

Με την εφαρμογή του Σχεδίου, διευκολύνεται επίσης η παραμονή εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιού ή παιδιών ενώ αντιμετωπίζεται η μέχρι σήμερα αδήλωτη εργασία στον κλάδο της παροχής φροντίδας σε παιδιά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται και ποιοτικά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω Σχέδιο στοχεύει ακόμη και στην αύξηση της παροχής προσβάσιμων, προσιτών, ευέλικτων και ποιοτικών υπηρεσιών παιδικής φροντίδας για βρέφη και νήπια ηλικίας μέχρι 3 ετών και 8 μηνών και τη διασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων ποιοτικής φροντίδας και εκπαίδευσης προς τα παιδιά αυτά.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι το Σχέδιο έχει παρουσιαστεί στους Κοινωνικούς Εταίρους στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και εφόσον οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Σχετικά Άρθρα